Τρίτη 1 Απριλίου 2014

10 +1 τραγούδια για τον Απρίλη…


Ο Απρίλιος πήρε το όνομά του από το λατινικό «aperire» που σημαίνει «ανοίγω», αφού, κατά μία έννοια, είναι ο μήνας… στη διάρκεια του οποίου ο καιρός ανοίγει, το ίδιο και η διάθεσή μας (όσο τουλάχιστον το επιτρέπουν οι συνθήκες γύρω μας) και έρχεται οριστικά η Άνοιξη. Λαμπριάτης ονομάστηκε από το λαό μας, αφού η μεγάλη γιορτή του Πάσχα γιορτάζεται συνήθως μέσα στον Απρίλη… Και δεν ξεχνάμε βεβαίως το πανευρωπαϊκό έθιμο της Πρωταπριλιάς με τα αθώα ψέματά της… Λέγεται, πως το έθιμο αυτό, που στην Ελλάδα έφτασε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών, έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή λοιπόν τον Απρίλιο ο καιρός καλοσύνευε συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. (1)  Είναι αρκετά τα τραγούδια που αναφέρονται στον Απρίλη και τις χάρες του. Γνωστότερο όλων, αυτό του Μίκη Θεοδωράκη, με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, από το 1962 και το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού».

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου 

Σειρά έχει η Λίτσα Διαμάντη με την πρώτη της ηχογράφηση για τη δισκογραφία, που γίνεται το 1964 σε δίσκο 45 στροφών, για την μικρή εταιρεία «Ντο Ρε», με το τραγούδι του Αν.Καράμπελα με τίτλο «Ένα δειλινό τ’ Απρίλη».
Το 1967 ο Σταύρος Κουγιουμτζής γράφει τη μουσική και τα λόγια σε ένα χασάπικο με τίτλο «Δυο περιστέρια», που ηχογραφεί στη Lyra με την τραγουδίστρια Καίτη Θεοχάρη. Το τραγούδι κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών.
Το 1968 ένας νεαρός κι ελπιδοφόρος τραγουδιστής εμφανίζεται στο προσκήνιο κι ένας βετεράνος συνθέτης του εμπιστεύεται τις δημιουργίες του. Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά «Ήτανε Απρίλης μήνας» σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μητσάκη.
Η σειρά ανήκει στη Μαρινέλλα που το 1971 σε μουσική Νάκη Πετρίδη και στίχους Σέβης Τηλιακού τραγουδά τους «23 Απρίληδες».
Το 1972, κυκλοφορεί από την Zodiac (θυγατρική της Lyra) ένας ωραίος δίσκος, αφιέρωμα στους 12 μήνες του χρόνου, σε μουσική Βασίλη Κουμπή και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου με τίτλο «12 μήνες». Τραγουδούν ο Μιχάλης Βιολάρης, η Ρένα Κουμιώτη, ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Πόπη Αστεριάδη, όπου, μεταξύ άλλων, τραγουδά για τον Απρίλη.
Το 1974, λίγο μετά τη μεταπολίτευση εκδίδεται από την Columbia ένας από τους ωραιότερους κύκλους τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, οι «Μετανάστες». Η Βίκυ Μοσχολιού και ο Λάκης Χαλκιάς τραγουδούν «Είπες Απρίλη πως θα ‘ρθεις».
Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν από την Polygram «Τα λιοτρόπια», ένας δίσκος που δεν γίνεται ιδιαίτερα γνωστός, σε μουσική του νέου συνθέτη Γιώργου Γιαννουλάτου και στίχους Πυθαγόρα. Τραγουδούν ο Αντώνης Καλογιάννης, 7 τραγούδια και η Πετρή Σαλπέα 4, μεταξύ των οποίων και το «Πότε θα μπούμε στον Απρίλη».
Το 1977 κυκλοφορεί από την Columbia ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με τίτλο «Απλά τραγούδια». Ένα από τα «απλά τραγούδια», που στο πέρασμα των χρόνων θα γνωρίσει αρκετές επανεκτελέσεις, είναι και το «Πάει η αγάπη μου» σε μουσική και στίχους του Γιάννη Καραλή.
Το 1981 στα «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, μέσα από τα λόγια του Κυριάκου Ντούμου, κάνει ένα σεργιάνι στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης, ένα Σαββατόβραδο του Απρίλη, «με το τζουκ μποξ να τον γυρίζει στα παλιά…»
Το κλείσιμο ανήκει δικαιωματικά στον Παντελή Θαλασσινό και τον Ηλία Κατσούλη, όπου μέσα από το ξεχωριστό «Καλαντάρι» τους, που βλέπει το φως της έκδοσης το 2006, με 12 τραγούδια για τους μήνες, γράφουν για «Έναν ευαίσθητο Απρίλη»…
 Πηγή: www.ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου