Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου: «Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης». Η ταινία περιέχει σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, που στοιχειοθετούν τη μοναδική περίπτωση του Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκτός από πολύτιμο υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, το ντοκιμαντέρ παραθέτει πλάνα από την κηδεία-διαδήλωση του πολιτικού αγωνιστή καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν ή συνεργάστηκαν με τον Λαμπράκη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, τον παραγωγό Θάνο Λαμπρόπουλο και τους κριτικούς κινηματογράφου Κώστα Τερζή και Ιφιγένεια Καλαντζή.

Εκτός από πολύτιμο υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, η ταινία παραθέτει πλάνα από την κηδεία-διαδήλωση του πολιτικού αγωνιστή καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν ή συνεργάστηκαν με τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Αθλητές, γιατροί, συγγενείς, ασθενείς του, αλλά και συναγωνιστές του, όπως ο Μανώλης Γλέζος (με τον οποίο πήρε μέρος στην τετραήμερη Παγκόσμια Πορεία Ειρήνης του Ωλντερμάστον), ο Τάκης Μπενάς (πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ και κατόπιν Γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη), ο Κωνσταντίνος Χορομίδης (τελευταίος εν ζωή δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη), ο Ανδρέας Μαμωνάς (που δεκαεξάχρονος τότε μαθητής έσπασε τα μπλόκα και περπάτησε με τον Λαμπράκη στην απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης) και πολλοί ακόμη φωτίζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μέσα από μία παράλληλη αφήγηση και υπό την χαρακτηριστική μουσική επένδυση του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, ξετυλίγεται μπροστά μας η μοιραία νύχτα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, από τις δυνάμεις του παρακράτους της εποχής. Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει τις λιγότερο γνωστές πλευρές της προσωπικότητας και της δράσης του Λαμπράκη. Μία δολοφονία η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο και σήμανε την απαρχή πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον και αντιδράσεις.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Tvxs.gr ο δημιουργός Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βασικά, ήθελα να δώσω λόγο και στον ίδιο τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Γι' αυτό έψαξα και βρήκα ότι σωζόταν από τα ημερολόγιά του. Αλλά και μέσα από κείμενά του που είχαν δημοσιευθεί ή από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή. Έτσι ώστε να σχηματίσουμε μία άποψη, για το ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, τι πράγματα τον ενδιέφεραν. Γι' αυτό και το ντοκιμαντέρ, ξεκινάει και κλείνει, με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του Λαμπράκη. Ανοίγει το ντοκιμαντέρ με το πρώτο κείμενο που δημοσιεύει ο Γρηγόρης Λαμπράκης σε ηλικία 22-23 ετών, το 1935 στον Αρκαδικό Τύπο, όπου μόλις έχει επιστρέψει από τους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης. Και κλείνει με τα λόγια που είπε στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, πριν τον σκοτώσουν. Ως εκ τούτου, μέσα στην ταινία έχει φωνή και ο ίδιος ο Λαμπράκης. Επιπλέον είχα την τύχη να βρω από έναν συναγωνιστή του, τον Γιώργο Γέρου, ο οποίος με μία απλή μηχανή οχτάρα, κουρδιστή, είχε τραβήξει τα φοβέρα πλάνα από την μαραθώνια πορεία ειρήνης, τα οποία και ο ίδιος είχε ξεχάσει την ύπαρξη τους. Υλικό το οποίο το βρήκαμε τυχαία ψάχνοντας κάποιες παλιές μπομπίνες. Ταυτόχρονα μέσα από τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη, έχουμε την ευκαιρία να δούμε και σημαντικούς σταθμούς της νεοελληνικής ιστορίας, όπως τη δικτατορία Μεταξά, την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά κ.α., τα οποία εξιστορούνται παράλληλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου