Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Νέα Δημοκρατία: Τελική μάχη με διαιτητή τον Τσίπρα


Νέα Δημοκρατία: Τελική μάχη με διαιτητή τον Τσίπρα
Με τις κάννες καπνισμένες, αλλά στραμμένες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας ετοιμάζονται να ρίξουν τις τελευταίες βολές πριν από τις κάλπες της Κυριακής, στοχεύοντας στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας να κερδίσουν τα εύσημα της πιο δυναμικής αντιπολίτευσης.

Οι διαγραφές βουλευτών από το κυβερνητικό στρατόπεδο και η παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετέβαλαν, σχεδόν αναγκαστικά, και τον στόχο των τεσσάρων υποψηφίων, οι οποίοι εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Στο κομματικό παρασκήνιο, μάλιστα, οι κυβερνητικές απώλειες αναζωπύρωσαν και τη συζήτηση για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η ηγεσία που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της Κυριακής ενδέχεται να κληθεί να διαχειρισθεί προσεχώς πολύ περισσότερα από έναν αντιπολιτευτικό σχεδιασμό.  


     
Το μήνυμα, πάντως, ότι το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, φρόντισαν να στείλουν χθες όλοι οι υποψήφιοι, προσαρμόζοντας σε αυτό το σκηνικό και την εσωκομματική αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο φόντο της σύγκρουσης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, η οποία κορυφώθηκε χθες το βράδυ με τις, σχεδόν ταυτόχρονες, κεντρικές ομιλίες τους στην Αθήνα - με τις οποίες αμφότεροι προσδοκούν ότι θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν και το κομματικό ακροατήριο, ώστε να καταγραφεί μάχιμη συμμετοχή στην κάλπη.  
 
Από το κλειστό γυμναστήριο Σπύρος Λούης στο Μαρούσι ο νυν πρόεδρος του κόμματος και από το Μέγαρο Μουσικής ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τράβηξαν τα τελευταία τους χαρτιά στο πόκερ της ηγεσίας, κορυφώνοντας παράλληλα και τους αντικυβερνητικούς τόνους. «Περιμένατε ότι η ΝΔ θα έχει προβλήματα, κοιτάξτε να λύσετε τα δικά σας και η ΝΔ σας διαβεβαιώνω ότι τη Δευτέρα ενωμένη και δυνατή θα είναι εδώ, παρούσα, για να ασκήσει ακόμη καλύτερα τα θεσμικά της καθήκοντα» φρόντισε να διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στον απόηχο των χθεσινών διαγραφών, κάνοντας παράλληλα λόγο για «φορολογικά χαράτσια» που «είναι μέτρα Τσίπρα - Καμμένου και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Στη γραμμή αυτή είχε ήδη κινηθεί, νωρίτερα χθες, ο αρχηγός της ΝΔ από τη Βουλή, αποσκοπώντας όχι μόνο να προαναγγείλει ένα νέο σκηνικό σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως να καταδείξει στο γαλάζιο ακροατήριο ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως τον κατηγορούν, ευθέως ή εμμέσως, οι συνυποψήφιοί του.

Βασικός αποδέκτης της επίθεσης ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εστίασε τη δική του αντεπίθεση στη μέχρι πρότινος αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, στοχοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τον νυν πρόεδρο του κόμματος ως επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. «Η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύει και η παραίτηση Σακελλαρίδη, κάτω από το βάρος της ανικανότητάς της και της αποκάλυψης των ψεμάτων της στον ελληνικό λαό, είναι γεγονός και εξηγεί τον πανικό των συστημάτων που θέλουν να την κρατήσουν πάση θυσία όρθια.

Γι' αυτό και είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια συρρικνωμένη και ενοχική ΝΔ, στάσιμη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλέξει ποιον θέλει για αντίπαλο στη ΝΔ» ήταν τα δικά του καρφιά για την ηγεσία Μεϊμαράκη.

Ο περιφερειάρχης, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι υποβαθμίζει τη δική του υποψηφιότητα, προωθώντας την επιλογή Μεϊμαράκη. Από το επιτελείο Τζιτζικώστα, εξάλλου, προαναγγέλλουν ότι η αντεπίθεση αυτή θα κορυφωθεί κατά τη σημερινή ανοικτή συγκέντρωση του περιφερειάρχη στη Θεσσαλονίκη (στο Αλεξάνδρειο), με στόχο να εμφανιστεί ο κύριος εσωκομματικός αντίπαλός του ως «σύμμαχος» του Αλέξη Τσίπρα.      

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ. Στον χορό των επιθέσεων κατά της κυβέρνησης μπήκαν και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς εκτιμάται ότι η εικόνα του «ενδεδειγμένου αντιπάλου» για τον Αλέξη Τσίπρα θα αποδειχθεί κρίσιμο στοιχείο για την τελική επιλογή των γαλάζιων ψηφοφόρων στις μεθαυριανές κάλπες.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλορροεί. Η προσαρμογή στην πραγματικότητα μετά τα αχαλίνωτα ψέματα που ειπώθηκαν αποδεικνύεται πολύ δύσκολη» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έδωσε έμφαση στο «μεταρρυθμιστικό» όραμα που πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος, ξεκινώντας καταρχήν από αλλαγές στην ίδια τη ΝΔ.

«Εχει έρθει η ώρα να ζήσουμε μια ΝΔ χωρίς σύμπλεγμα φόβου προς την Αριστερά. Μια ΝΔ στην οποία θα μπορούμε να λέμε με περηφάνια ότι είμαστε δεξιοί» διαμήνυσε από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου