Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ξενώνες φιλοξενίας για 40 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα σε Θεσσαλονίκη (ΚΚΠ-ΠΚΜ) και Σέρρες

12939093_10154082755717838_1719200135_nΣτέγη σε δύο όμορφους και ζεστούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες θα βρουν το επόμενο διάστημα 40 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία θα μεταφερθούν από κέντρα και καταυλισμούς που λειτουργούν ανά την Ελλάδα.
Οι ξενώνες αυτοί ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τις δομές είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλα.
Στη Θεσσαλονίκη ο ξενώνας για τα προσφυγόπουλα διαμορφώθηκε με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Θα στελεχωθεί με ειδικό προσωπικό, όπως επιστήμονες, διερμηνείς, νομικούς, εθελοντές κ.ά. Ήδη, όπως εξήγησε η πρόεδρος του θεραπευτηρίου «Άγιος Παντελεήμων», Συλβάνα Καρασαββίδου, τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη του προσωπικού, προκειμένου ο ξενώνας να είναι έτοιμος να λειτουργήσει έως τις 25 Απριλίου. Μιλώντας για το εγχείρημα με τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η κ. Καρασαββίδου τόνισε ότι «τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα ενός πολέμου και είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες για την ομαλή προσαρμογή τους και την επικοινωνία τους, έως ότου βρεθεί τρόπος για την επανασύνδεση με τις οικογένειές τους». Η ίδια ανέφερε ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, ενώ των Σερρών τα μικρότερα.

Τοποθετήθηκαν σε δομές 510 παιδιά 
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σήμερα υπάρχουν επίσημα τοποθετημένα σε δομές 510 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ υπάρχουν ακόμη 380, για τα οποία η κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέες δομές - ξενώνες φιλοξενίας, μέσα στα κέντρα κοινωνικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι δομές πάντως δεν μπορούν να έχουν δυναμικότητα άνω των 30 παιδιών η καθεμία.
Κατά την επίσκεψή της στον ξενώνα της Θεσσαλονίκης, τον οποίο χαρακτήρισε «ένα μικρό θαύμα», η κ. Φωτίου εξήγησε ότι τα ασυνόδευτα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έφηβοι, αγόρια 14 έως 18 χρονών, που δεν επιθυμούν εύκολα να μπουν στις δομές, θεωρώντας ότι έτσι καθυστερεί η επανένωσή τους με τις οικογένειές τους. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι όσα δεν βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων να διαμένουν σε ξεχωριστά σημεία εντός των κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας προσφύγων ή σε αστυνομικά τμήματα.
Σχετικά πάντως με τις διαδικασίες που ακολουθούνται υπογράμμισε ότι ο όρος ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι νομικός. Τα δικαιώματά τους και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ορίζονται αυστηρότατα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Όταν εντοπιστεί ένα ασυνόδευτο ανήλικο, κάτι που γίνεται συνήθως στην πρώτη υποδοχή και με τη βοήθεια συνεντεύξεων, παρεμβαίνει ο εισαγγελέας, που ορίζει συνοδό και ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας για το πού θα τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου