Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Reuters: Τί θα ζητήσει η Ελλάδα για το χρέος στη σύνοδο του ΔΝΤ


Πλαφόν 15% του ΑΕΠ στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και σταθερά επιτόκια θα ζητήσει, σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

 Το Reuters, επικαλούμενο πηγές που φέρονται να γνωρίζουν το σκεπτικό και το κλίμα στην ελληνική πλευρά, μεταδίδει ότι η Ελλάδα θα προτείνει σχέδιο που προβλέπει ανώτατο όριο της τάξης του 15% του ΑΕΠ στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Από αυτό το ποσοστό το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων, και το υπόλοιπο 7% σε αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τις ίδιες πηγές, είναι να «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε οι επενδυτές να έχουν καθαρή εικόνα για το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει κάθε χρόνο η Ελλάδα.



Οπως προσθέτει το Reuters, το σκεπτικό είναι πως μία τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν «εγγύηση» ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της Ε.Ε., ώστε να έχει ένα «μαξιλάρι» σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου