Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Τρικυμία στο ποτήρι του ενδιάμεσου χώρου


Την προηγούμενη Πέμπτη θα έδινε συνέντευξη τύπου η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Συνεργασίες στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ, η Δράση και διάφορες κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενδιάμεσο χώρο.

 Μετά την κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τον εκλογικό νόμο αποφασίστηκε αναβολή για την επόμενη Τρίτη. Και αφού έγινε γνωστό ότι ο Χάρης Θεοχάρης με τον Αλέκο Παπαδόπουλο θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα την «Δημοκρατική Ευθύνη» αποφασίστηκε το πόρισμα της Επιτροπής να δημοσιοποιηθεί την επόμενη μέρα της ψήφισης του εκλογικού νόμου που θα έχει γίνει μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Μέλη της Επιτροπής λένε ότι υπάρχει σύγκλιση θέσεων σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% και όπου υπήρξαν διαφωνίες, όπως για παράδειγμα στο χωρισμό εκκλησίας κράτους, καταγράφονται οι αποκλίσεις για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Όμως, το πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν οι θέσεις. Το πρόβλημα είναι αυτό που καταλαβαίνει κανείς αν παρακολουθήσει το διάλογο που γίνεται στα social media μεταξύ στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που «σκίζονται» για την απλή αναλογική και αν πρέπει ή όχι να υποστηριχθεί.


Η Φώφη Γεννηματά ακολούθησε τελικά τη «γραμμή» του Ευ. Βενιζέλου, γραμμή καταψήφισης δηλαδή, παρόλο που το κόμμα της επί ηγεσίας Βενιζέλου είχε προτείνει μια πολύ συναφή αλλαγή του εκλογικού συστήματος «αλλά τώρα η συγκυρία είναι διαφορετική», όπως λένε αμήχανα.

Ο βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Θεοχαρόπουλος διαφοροποιείται και θα υπερψηφίσει παρά τις φωνές του Δ. Κρεμαστινού ότι έτσι όπως το πάει δεν πρόκειται να ξαναβγεί βουλευτής. Αλλά γιατί τόση φασαρία;

Γιατί αυτό που παίζεται στο παρασκήνιο είναι αν οι παίκτες του μεσαίου χώρου προτιμούν μια κυβέρνηση Τσίπρα ή μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τη στιγμή που δεν μπορούν να πείσουν για τη βούλησή τους να έχουν αυτόνομη πολιτική παρουσία ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς νομής της εξουσίας.

Η Φώφη, ο Σταύρος και η ηγεσία

Πριν από τη «Δημοκρατική Ευθύνη» του Χ. Θεοχάρη είχε παρουσιαστεί η νέα πολιτική κίνηση του Γ. Ραγκούση, «Με την επόμενη Ελλάδα». Ανεξάρτητα από την απήχηση αυτών των πρωτοβουλιών υπάρχει πολιτικός αντίκτυπος γιατί δημιουργείται η αίσθηση του κατακερματισμού την ώρα που γίνεται προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων. Ακόμη και ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Παπανδρέου δεν εμφανίζεται πολύ πρόθυμος για συνεργασία παρόλο που η Φώφη Γεννηματά άνοιξε αυτό τον δρόμο.

Η δυσφορία που χαρακτηρίζει το χώρο εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη δυσπιστία ως προς τις πραγματικές προθέσεις των ηγεσιών, επίσης από τη σύγχυση γύρω από τα επόμενα βήματα.

Όλοι μιλούν για εκλογή ηγεσίας από τη βάση το φθινόπωρο και υποψηφιότητα έχουν θέσει ήδη με δημόσιες τοποθετήσεις τους η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Όμως, προφανώς θα κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες αν οδηγηθούν εκεί τα πράγματα με τον Γ. Καμίνη να δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές να κάνει το βήμα.

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία να έχουν συμφωνηθεί τα επόμενα βήματα, ποιου φορέα δηλαδή θα ηγηθεί η νέα ηγεσία, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού επιμένει στη δημιουργία ενός νέου κόμματος χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό προϋποθέτει διάλυση του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των μικρότερων κομμάτων που θα εμπλακούν.

Έτσι κι αλλιώς, το παιχνίδι θα κριθεί στα πρόσωπα που θα αναμετρηθούν για την ηγεσία και στη συμμετοχή του κόσμου, αν δηλαδή θα συγκρουστούν μηχανισμοί και ποιοι θα είναι αυτοί.

Αυτή τη στιγμή τα πάντα μπορεί να συμβούν: Από το να δημιουργηθεί νέο κόμμα με νέο αρχηγό που θα απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι μέχρι να καταρρεύσει η προσπάθεια πριν φτάσει η ώρα της εκλογής αρχηγού από τη βάση.
TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου