Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Στα χαρακώματα της απλής αναλογικής


Ανοιχτό μεν, αλλά άκρως αμφίρροπο ως προς την εξεύρεση της πλειοψηφίας των 200 βουλευτών, παραμένει το πολιτικό στοίχημα του εκλογικού νόμου μετά τη χθεσινή ψηφοφορία επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής – μια ψηφοφορία που, στην πράξη, χαρτογραφεί και τις προθέσεις όλων των πλευρών εν όψει της τελικής μάχης στην Ολομέλεια στις 20 Ιουλίου.

 To νομοσχέδιο της απλής αναλογικής ψηφίστηκε επι της αρχής με πλειοψηφία 162 βουλευτών – ήτοι, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ενωσης Κεντρώων.  Καταψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να καθορίσει τη στάση της στην Ολομέλεια.
Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί και το «παρών» του ΚΚΕ μεταφραστεί σε υπερψήφιση του άρθρου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, τότε η πλειοψηφία θα ανέβει στους 177 βουλευτές. Ενδεχόμενη υπερψήφιση και από την Χρυσή Αυγή θα οδηγήσει στα 195 «ναι», ενώ με τις θετικές ψήφους και των Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ και του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου η «οροφή» φθάνει στους 197 βουλευτές.



Παναγούλης: Συνέλθετε…

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, φαίνεται πολύ δύσκολο να βρεθούν οι δύο κρίσιμες ψήφοι που θα δώσουν την πλειοψηφία των 200. Οι έτεροι τρεις ανεξάρτητοι δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν, με τον έναν εκ των τριών μάλιστα, τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη να εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός χθες στη Βουλή:

«Δεν πρόκειται να ψηφίσω με τίποτα αυτό το νόμο» είπε για την ψήφο του επί της αρχής του νομοσχεδίου, προσθέτοντας  ότι θα δηλώσει «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και θα υπερψηφίσει για την ψήφο στα 17.
«Φέρτε την απλή και θα σας το ψηφίσω όλο» είπε, για να τονίσει: «Τώρα έχετε βρει νέους συμμάχους, δεν ξέρω, τους συναδέλφους της Χρυσής Αυγής, και φτάνετε τους 197. Συνέλθετε».

«Εγκλωβισμένη η Φώφη»

Την ίδια ώρα και η εν δυνάμει δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να σφραγίζει ερμητικά υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων και – πρωτίστως – του βέτο Βενιζέλου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Φώφη Γεννηματά αναγκάστηκε χθες να κάνει νέα, γραπτή δήλωση για να διακηρύξει ότι το κόμμα της δεν θα υπερψηφίσει την «αποσπασματική» κυβερνητική πρόταση, και έθεσε εκ νέου στο τραπέζι την αντιπρόταση των 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η Φώφη Γεννηματά παραμένει «εγκλωβισμένη» και το ΠΑΣΟΚ «παγιδευμένο στη γραμμή Βενιζέλου», αναγνώριζαν ωστόσο ότι υπό τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα η πλειοψηφία των 200 μοιάζει δύσκολη.

Παρά την παραδοχή αυτή, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο η γενική εκτίμηση είναι πως «το παιχνίδι θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 20 Ιουλίου». Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί το σφυροκόπημα του τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των βουλευτών του Ποταμιού που προέρχονται από την αριστερά, ενώ στο τραπέζι παραμένει πάντα και το σενάριο για μείωση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

TVXS Ανάλυση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου