Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ετοιμάζονται να μας τάξουν νέα μεγαλεία Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη Διευθυντή των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάζω την είδηση: Τη δημιουργία ενός νέου καινοτομικού πόλου και πάρκου επιχειρήσεων πληροφορικής και νέων τεχνολογιών με το διακριτικό τίτλο Thessaloniki International Technology Center (Thess INTEC) εξετάζει η κυβέρνηση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Το φιλόδοξο -κάποιοι το χαρακτηρίζουν φαραωνικό- έργο προβλέπεται να αναπτυχθεί σε έκταση 600 έως 1.000 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ (πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέδες, Τσαΐρια Περαίας). Θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και, αν κριθεί σκόπιμο, θα ανακοινωθεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Άντε πάλι, μου λέει ο φίλος μου Γ.Μ., που σχολιάζει: Με τρεις θερμοκοιτίδες άδεια κτίρια γραφείων προς ενοικίαση, με ένα Τεχνολογικό Πάρκο που παλεύει να επιβιώσει, με μία Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στα χαρτιά εδώ και δώδεκα χρόνια, με κενά δημοτικά-δημόσια ακίνητα, ικανά να στεγάσουν εκατοντάδες startups, με ένα κέντρο διάδοσης ερευνητικών αποτελεσμάτων σκέτα γραφεία υπηρεσιών του ΑΠΘ, με δεκάδες business centres σε στιλ BabisVovos κενά, με ένα εκθεσιακό κέντρο υπό κατάρρευση, με όλα αυτά να έχουν στοιχίσει στον (Ευρωπαίο κυρίως αλλά και στον Έλληνα) φορολογούμενο τα μαλλιά της κεφαλής του και με αποτέλεσμα (οικονομικό και καινοτομίας) μηδέν, τα φαραωνικά οράματα ξανά στην επιφάνεια.

Για όποιον έχει ξαναδεί το έργο τουλάχιστον πέντε φορές στα τελευταία 20 χρόνια μόνον γέλως και θλίψη πλέον. Έχει καταντήσει σαν εκείνο το ανέκδοτο (Θεσσαλονίκη, μητρόπολη των Βαλκανίων, Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα), που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 1989.

Προσυπογράφω με φανατισμό και με την ελπίδα να μην ενδώσει ο Τσίπρας στους συμβουλάτορές του εκείνους, που με τη φόρα που πήραν νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με αποκομμένους από την πραγματικότητα ιθαγενείς, στους οποίους θα προσφέρουν καθρεφτάκια και θα τους θεωρούν θεόσταλτους μάγους.
Ας αφήσουν τους πειρασμούς για τα μεγαλόπνοα σχέδια και ας ανασκουμπωθούν, μήπως και καταφέρουν να σώσουν ό,τι μπορεί ακόμη να διασωθεί.
Μαντίλι για να σκουπίσουμε τα δάκρυά μας δεν έχουμε και αυτοί μας μιλάνε για Σίλικον βάλεϊ, για αιχμές τεχνολογικής ανάπτυξης και πόλο προσέλκυσης επενδύσεων.

Και μη χειρότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου