Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η εβδομάδα των Παθών και η δοκιμασία στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου


Ηταν εξ αρχής μια σχέση… ιδεολογικά ανάρμοστη αλλά, επίσης εξ αρχής, και μια σχέση βαθιάς πολιτικής εμπιστοσύνης. Κι ήταν μια σχέση που ουδέποτε έκανε ευτυχή τον κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διασφάλιζε – κι εξακολουθεί να διασφαλίζει – την απόλυτη συνοχή και την συμπαγή στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές στιγμές.

 Αυτή η σχέση όμως, η σχέση Τσίπρα – Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δοκιμάζεται σε μια από τις δύσκολες συγκυρίες για τη κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία. Μια συγκυρία, στην οποία ο μικρότερος των δύο συγκυβερνητικών εταίρων δείχνει στην καλύτερη
περίπτωση να αποστασιοποιείται και, στην χειρότερη, έως και να «σαμποτάρει» κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.

Η σύγκρουση για τις άδειες και ο «ιερός πόλεμος»


Η εβδομάδα που ξεκινά μπορεί να είναι και η εβδομάδα των μεγάλων πολιτικών παθών, με την κυβέρνηση αντιμέτωπη με σκληρές προκλήσεις σε τρία μέτωπα: Στον πόλεμο των τηλεοπτικών αδειών η σύγκρουση με την αντιπολίτευση και τους μιντιάρχες θα κορυφωθεί γύρω από δύο ορόσημα, την σημερινή εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης από τους υπερθεματιστές και την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Την ίδια ώρα, η εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τα μνημονιακά δεινά και δίνει νέα «όπλα» στην πολεμική ρητορική της αντιπολίτευσης, ενώ το νέο σκληρό μέτωπο Νίκου Φίλη και Ιεραρχίας για τα θρησκευτικά και τον ρόλο της Εκκλησίας μετατρέπει σε πολιτική αρένα την προ ημερησίας συζήτησης της
Τετάρτης  για την Παιδεία.

Η ανοιχτή διαφοροποίηση Καμμένου

Στα δύο εξ αυτών των τριών μετώπων μάχης οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ εμφανίζονται – τουλάχιστον – απόντες: Ο Πάνος Καμμένος διαφοροποιήθηκε εξ αρχής στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και έθεσε πρώτος ζήτημα Καλογρίτσα και μη συμμετοχής εργολάβων του δημοσίου στον διαγωνισμό, ενώ στη σύγκρουση Φίλη – Εκκλησίας έσπευσε να πάρει καθαρή θέση υπέρ της δεύτερης. Φρόντισε μάλιστα, με μια υψηλής σημειολογίας κίνηση, να ζητήσει ραντεβού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Τετάρτη, ακριβώς πριν από την θερμή αναμέτρηση για την Παιδεία στη Βουλή.

Η διπλή αυτή διαφοροποίηση μπορεί να μην έχει κοινοβουλευτικό διακύβευμα, εν μέσω όμως των σφοδρών πυρών και των τριγμών συνοχής που αντιμετωπίζει σ’ αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση συνιστά σαφές πολιτικό ζήτημα και πολιτικό μεινονέκτημα.

Εξ ου και η δυσφορία του Μαξίμου η οποία εκφράζεται ανεπισήμως μεν, καθαρά δε τις τελευταίες ημέρες, εξ ου και οι αιχμές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, πέραν των
γνωστών κομματικών θέσεων και «ευαισθησιών» Καμμένου, διακρίνουν στη στάση του πιθανές σκοπιμότητες και πιθανές προσωπικές – πολιτικές επιδιώξεις.

Η μάχη κατά Καλογρίτσα

Στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι δεν ταυτίζεται, δεν υιοθετεί και δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον όμιλο Καλογρίτσα. Ταυτόχρονα όμως, καθαρή θέση της – όπως την επαναδιατύπωσε μόλις προχθές – ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι πως στον διαγωνισμό πήρε μέρος ο υιός Καλογρίτσας και όχι ο πατέρας Καλογρίτσας που είναι εργολάβος, άρα δεν τίθεται και κανένα ζήτημα ασυμβίβαστου. Ο Πάνος Καμμένος παρέκαμψε πλήρως αυτή την θέση και επέμεινε επανειλημμένα και δημοσίως ότι ο Καλογρίτσας θα έπρεπε να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό επειδή είναι εργολάβος δημοσίων έργων. Εσπευσε επίσης να στηρίξει πρώτος τις αποκαλύψεις-καταγγελίες για διάτρητο Πόθεν Εσχες του επιχειρηματία με το γνωστό tweet περί «γίδα resort» όταν προέκυψε ο θόρυβος για το περίφημο
βοσκοτόπι της Ιθάκης.

Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν πίσω από αυτή τη στάση Καμμένου τόσο την προσωπική κόντρα του υπουργού Αμυνα με τον – κουμπάρο του – Χρήστο Καλογρίτσα όσο και την στενή σχέση που έχει με έναν εκ των έτερων συμμετεχόντων του διαγωνισμού, τον Ιβάν Σαββίδη. Και θεωρούν ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του ήταν, αν μη τι άλλο, ηθικά ελέγξιμες.

Η Εκκλησία και ο ανασχηματισμός

Στο έτερο δύσκολο μέτωπο, εκείνο των σχέσεων με την Εκκλησία, η δυσφορία από μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο μεγάλη. Και τούτο διότι την ώρα που ο Νίκος Φίλης εμφανίζεται να δίνει τη μάχη μόνος εναντίον όλων, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει ό,τι μπορεί για να υπερτονίσει αυτή την απομόνωση.

«Είναι κατανοητή η ιδεολογική και πολιτική σχέση των ΑΝΕΛ με την Εκκλησία, θα μπορούσε όμως να ήταν πιο διακριτικός στη συνάντηση και τη… φωτογράφιση με τον αρχιεπίσκοπο σ’ αυτή τη φάση», λέει χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πραγματικότητα, και κυρίως σε ό,τι αφορά τα… θρησκευτικά χαρακώματα, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την πίεση υπό την οποία τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να στείλει τα δικά του μηνύματα προς το Μαξίμου και εν όψει ανασχηματισμού. Το πώς θα προσμετρηθούν και πως θα αποτιμηθούν από τον πρωθυπουργό τα εν λόγω μηνύματα θα φανεί, σε πρώτο χρόνο, και από τη στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις κρίσιμες μέρες αυτής της εβδομάδας, εντός και εκτός Βουλής…
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου