Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τζαμάικα: Aπό τη φούντα του Μπομπ Μάρλει στην ιατρική κάνναβη

H Τζαμάικα έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί  στη φήμη που την χαρακτηρίζει ως τη «Γη του χόρτου».


Έχει επιβάλει δρακόντειους νόμους για τα ναρκωτικά και δαπανήσει εκατομμύρια  προσπαθώντας να διαχωρίσει την θέση της από εκείνη που την φέρει να είναι η Μέκκα  της μαριχουάνας.

Αλλά ο ρόλος της ως σημαντικός προμηθευτής μαριχουάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής εικόνα της - από τους υποστηρικτές του Bob Marley, του οποίου η Ρασταφαριανή πίστη θεωρεί το κάπνισμα μια θρησκευτική πράξη - ήταν πάρα πολύ ισχυρή για να ξεπεραστεί. Τώρα, οι ηγέτες της μυρίζουν κάτι άλλο: ευκαιρία.

Έχοντας παρακολουθήσει κράτη όπως το Κολοράντο και τη Καλιφόρνια να αποκομίζουν δισεκατομμύρια δολάρια από τη μαριχουάνα,η Τζαμάικα αποφάσισε να υιοθετήσει την βοτανολογική αξία της .

Αντί να συλλαμβάνουν και να περιθωριοποιούν τον πληθυσμό Ράστα της χώρας, οι αρχές της Τζαμάικα θα τον αξιοποιήσουν. Πέρα από την αποποινικοποίηση  κατοχής μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο, η Τζαμάικα έχει νομιμοποιήσει  την χρήση της ιατρικής κάνναβης, με απώτερο σκοπό και το βλέμμα στραμμένο στον «τουρισμό ευεξίας», ως αξιόλογη πηγή εσόδων.


Για μερικούς, η κοινωνία βρίσκεται στην αρχή της μετα-απαγόρευσης, όπως συνέβη δεκαετίες πριν με το  αλκοόλ, όταν  διεθνείς ετικέτες ποτών και αμέτρητα δισεκατομμύρια βρισκόντουσαν στην απαρχή της δημιουργίας τους.

«Η Τζαμάικα έχει από καιρό ταυτιστεί μ΄αυτό το φυτό», δήλωσε ο διοργανωτής συνεδρίων, Ντάγκ  Γκόρντον.  «Τώρα, αυτό αποτελεί μια επιχείρηση, μια ευκαιρία η οποία μπορεί να αλλάξει το μέλλον αυτής της χώρας, μέσω της απασχόλησης, επιφέροντας αλλαγές στο ΑΕΠ μας».

Φυσικά, όλο αυτό έχει τροφοδοτήσει φόβους για  τους φτωχούς αγρότες, οι οποίοι είχαν από καιρό στοχοποιηθεί για κάτι που η χώρα προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί. Πολλοί φοβούνται ότι τα μεγάλα κεφάλαια θα εισχωρήσουν στην χώρα, μονοπωλώντας τη βιομηχανία, αφήνοντας εκείνους που βρίσκονταν στο περιθώριο ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Ο Βαρούν Μπέικερ, ένας πολυταξιδεμένος και εκπαιδευμένος επιχειρηματίας, έχει δημιουργήσει το Ganjagram, μια εφαρμογή όπου οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τους νόμους που αφορούν τη μαριχουάνα στην Τζαμάικα. Επί της ουσίας, ελπίζει αυτή η εφαρμογή να εξελιχθεί ως ένα Uber για τους καπνιστές μαριχουάνας, επιτρέποντας στους πελάτες να επιλέγουν και να παραγγέλνουν τα προϊόντα  που επιθυμούν  μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα.

O Μπαλί Βασουάνι είναι ένας εξέχων επιχειρηματίας στην Τζαμάικα ο οποίος έχει δημιουργήσει διάφορες εμπορικές μάρκες, συμπεριλαμβανομένης της ετικέτας Marley, μιας μάρκας καφέ για λογαριασμό της οικογένειας του Μπόμπ Μάρλεϊ. Ο ίδιος εργάζεται ήδη έχοντας στην κατοχή του άδεια έρευνας και τον περασμένο μήνα, η συγκομιδή του ήταν η πρώτη νόμιμη συγκομιδή μαριχουάνας στην Τζαμάικα.

Σημειώνεται ότι για να ανακτήσει τον τρόπο επιστροφής στην ευημερία και την αποπληρωμή ενός χρέους από τα μεγαλύτερα, ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στον κόσμο, η χώρα ακολουθεί  ένα αυστηρό καθεστώς λιτότητας διαμορφωμένο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ελάχιστες δημόσιες δαπάνες  στην διάρκεια των τελευταίων  δεκαετιών.
ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου