Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!

Το πρωί στις 25 Οχτώβρη η Πετρούπολη πέρασε στα χέρια των εξεγερμένων.
Στις 10.00 το πρωί ο Λένιν γράφει την έκκληση της ΣΕΕ «Προς τους πολίτες της Ρωσίας» και κάνει γνωστό το πέρασμα της κρατικής εξουσίας στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης. Στις 14.35, στο Σμόλνι στη συνεδρίαση του Σοβιέτ της Πετρούπολης ο Λένιν διακήρυξε: «Η εργατοαγροτική επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».
Το βράδυ στις 11 παρά είκοσι, άρχισε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Οι μπολσεβίκοι έχουν την πλειοψηφία του συνεδρίου, 390 σε σύνολο 649. Την ίδια ώρα με έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα συλλαμβάνεται η προσωρινή κυβέρνηση. Στο συνέδριο διαβάζεται από τον Ανατόλι Λουνατσάρσκι διάγγελμα γραμμένο από τον Λένιν «Προς τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους αγρότες», με το οποίο διακηρυσσόταν το πέρασμα όλης της εξουσίας στα σοβιέτ.

Στις 26 Οχτώβρη, 9 το βράδυ, άρχιζε η δεύτερη συνεδρίαση του Συνεδρίου των Σοβιέτ που συζήτησε και ψήφισε το «Διάταγμα για την ειρήνη» στις 11 το βράδυ και το «Διάταγμα για τη γη» στις 2 τη νύχτα, 26 προς 27, που καταργούσε την ατομική ιδιοκτησία στη γη, η οποία κηρυσσόταν παλλαϊκή ιδιοκτησία.
Το συνέδριο σχημάτισε εργατοαγροτική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτροπών. Οι αριστεροί εσέροι, που υποστήριζαν στο συνέδριο τους μπολσεβίκους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη σοβιετική κυβέρνηση. Ετσι η πρώτη της σύνθεση ήταν καθαρά μπολσεβίκικη. 
Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτροπών έγινε ο Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ - Λένιν. Στο συμβούλιο μπήκαν οι λαϊκοί επίτροποι: ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξέι Ρίκοφ, Γεωργίας Βλαντίμιρ Μιλιούτιν, Εργασίας Αλεξάντρ Σλιάμπινοφ, Εμπορίου και Βιομηχανίας Βίκτορ Νογκίν, Λαϊκής Παιδείας Ανατόλ Λουνατσάρσκι, Εξωτερικών Λεφ Τρότσκι, Δικαιοσύνης Νικολάι Γκλέμποφ - Αβίλοφ, Εθνικοτήτων Ιωσήφ Στάλιν, Στρατιωτικο-ναυτικών υποθέσεων επιτροπή από τους Βλαντίμιρ Αντόνοφ - Οφσεγιένκο, Νικολάι Κριλένκο και Πάβελ Ντιμπένκο.

Μετά, έγινε η εκλογή της νέας Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, σύμφωνα με τον «Κανονισμό», που είχε ψηφιστεί στο 1ο Συνέδριο. Το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ έκλεισε τις εργασίες του. Σε διάρκεια δύο ημερών, είχε εκπληρώσει ένα ιστορικά σπουδαίο έργο: Εδραίωσε τη νίκη της ένοπλης εξέγερσης, διακήρυξε την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, βάζοντας την αρχή του μετασχηματισμού των σοβιέτ σε σύστημα οργάνων της κρατικής εξουσίας.
πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου