Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Μία ΚΟΙΝΣΕΠ ως απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό-υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Συλβάνα Καρασαββίδου.

Η δημιουργία μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με μέλη της ωφελούμενους τους προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη- Συνδιαμορφώνουμε το Μέλλον», αν και στα πρώτα της βήματα είναι μία σύγχρονη ιδέα που προσπαθεί να απαντήσει τόσο στα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, όσο και να ανοίξει έναν δρόμο κοινωνικής επανένταξης για ανθρώπους που ως ωφελούμενοι προγραμμάτων κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, μετά από μεγάλο διάστημα όπου λόγω έλλειψης εργασίας είτε έμειναν άστεγοι, είτε βρέθηκαν σε κίνδυνο αστεγίας.
Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε εδώ και χρόνια στην Ευρώπη αλλά σε πολύ περιορισμένο βαθμό στη χώρα μας. Στη Θεσσαλονίκη ιδρυτικά μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ θα είναι κάποιοι εκ των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη- Συνδιαμορφώνουμε το Μέλλον» που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του υπουργείου Εργασίας.

Οι σκέψεις των ανθρώπων του ΚΚΠΚΜ για το μέλλον του σχεδίου είναι πολλές. Ήδη είναι σε διαδικασία για να λάβουν πιστοποίηση για τη δημιουργία κουζίνας ενώ έχουν λάβει δωρεά στη μνήμη του Αιμ. Χρόνη ένα ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των γευμάτων σε ειδικά σκεύη. Αυτό θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της προμήθειας των σχολικών γευμάτων όπως το δεκατιανό ή να παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες σε κοινωνικές εκδηλώσεις.↪


Παράλληλα τομείς δραστηριοποίησης είναι δυνατόν να αποτελέσουν αυτός της ανακύκλωσης-με αντίστοιχα παραδείγματα με συνεταιρισμούς ανέργων να  υπάρχουν στην Ιταλία- αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα χειροτεχνήματα και τις δημιουργίες των ανθρώπων από τα παραρτήματα του Κέντρου. Ειδικά όσον αφορά τα χειροτεχνήματα όπως γούρια, κρεμαστά, χαλιά, δημιουργίες από υφάσματα, κεριά κ.α. θα μπορούσαν κατόπιν παραγγελίας να παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και να διατίθενται με το συμφωνημένο αντίτιμο λ.χ σε εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν ένα εορταστικό δώρο.

Επιπλέον το ΚΚΠΚΜ απέκτησε από δωρεά ένα κατασκηνωτικό χώρο και πέρα από την φιλοξενία των ανθρώπων που εντάσσονται στα προγράμματα του, στόχος είναι να μετατραπεί σε μία πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας με τη φιλοξενία και άλλων ανθρώπων οι οποίοι θα πληρώνουν για τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν.

«Έχουμε ανάγκη από κοινωνικό κράτος και μπορούμε να το καταφέρουμε», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Συλβάνα Καρασαββίδου. Στόχος είναι σύμφωνα με την κ. Καρασαββίδου «να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους για να επανενταχθούν».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου πρόκειται για ανθρώπους που ήταν άστεγοι ή εν δυνάμει άστεγοι λόγω έξωσης. «Υπήρχε για παράδειγμα οικογένεια που κοιμόταν στο αυτοκίνητο», αναφέρει.

Όμως σκοπός του ΚΚΠΚΜ είναι σύμφωνα με την κ. Καρασαββίδου η «ουσιαστική ένταξη», η «συνύπαρξη» και η «αναπτυξιακή πρόνοια» ώστε «να μικρύνει η ψαλίδα των αποκλεισμένων». Για αυτό προωθείται η δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ η οποία «ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο, είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσουμε».

«Εμείς λέμε ότι αυτός που είναι εκεί, έχει μία ευκαιρία να συμμετέχει από το να πάρει απλά επίδομα ανεργίας ή οτιδήποτε, να έχει την ευκαιρία να παρέχει μία υπηρεσία, άρα συμβάλει από αυτή τη θέση στην ανάπτυξη. Ο Συνεταιρισμός για εμάς έχει αυτό το σκοπό να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», τονίζει.

«Η λέξη αστεγία είναι συνήθως κάτι που αφορά τον ‘’Άλλο’’ , όχι εμάς. Αλλά πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβονται ωραίοι άνθρωποι», αναφέρει καθώς περιγράφει τις προσπάθειες των ανθρώπων του ΚΚΠΚΜ. «Έχουμε ανάγκη από μία κοινωνία αλληλεγγύης, συνοχής και όχι αποκλεισμού. Είναι μεγαλύτερος κόπος να προσπαθείς να αποκλείσεις τον άλλο από το να μπορέσεις να τον έχεις δίπλα σου», προσθέτει.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη- Συνδιαμορφώνουμε το Μέλλον» υλοποιείται εδώ και ένα χρόνο και ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017. Προσφέρει κατά περίπτωση και σύμφωνα με τις ανάγκες στέγη, ρεύμα, νερό, τροφή, οικιακό εξοπλισμό και εργασία. Έχει συνολικό αριθμό ωφελούμενων 34 άτομα εκ των οποίων οι 18 είναι ανήλικοι και στη πλειοψηφία τους Έλληνες. Κατά 63% είναι γυναίκες και κατά 50% ανήκουν στις ηλικίες 25-45 ετών. Σε ποσοστό 44% είναι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ ένα 18% είναι αναλφάβητοι και ένα 19% απόφοιτοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 50% είναι μεμονωμένα άτομα, ενώ το 43% μονογονεϊκές οικογένειες. Το 62% είναι άτομα που διαβιούν σε επισφαλή κατοικία, το 25% σε δομές παιδικής προστασίας και το 13% σε ακατάλληλα καταλύματα. Το 79% λαμβάνει επιδότηση ενοικίου και το 14% επισκευή υφιστάμενης κατοικίας. Όσον αφορά την εργασιακή αποκατάσταση αυτή επετεύχθη σε ποσοστό 65% ενώ  το 73% των θέσεων εργασίας είναι με επιδότηση, το 18% άνευ ενώ το 9% με τη δημιουργία επιχείρησης. Εκ του συνόλου το 47% των ωφελούμενων κατά τη λήξη του πρώτου έτους του προγράμματος είναι εργασιακά ενεργοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου