Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Οι Πορφυρογέννητοι και τα μέτρα μας (Γιώργος Σταματόπουλος)


Τα ενδύματα αυτοκρατόρων και βασιλιάδων ήσαν όλα χρώματος πορφυρού. Το πορφυρό χρώμα προέκυπτε από την επεξεργασία σπάνιων, δυσεύρετων οστράκων και λόγω αυτής της σπανιότητας λογίζονταν πολύτιμα· εξ αυτού τα νεογέννητα οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες τα τύλιγαν σε υφάσματα πορφυρά - κι έτσι έμεινε στην Ιστορία ο όρος πορφυρογέννητος (μες στη χλιδή και τα αξιώματα, τυχερός σαν ήλιος).

Πορφύρα ονόμαζαν και ένα κτίριο από το σύμπλεγμα των ανακτορικών οικοδομημάτων της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο παλάτι του Βουκολέοντος (το αποκαλούσαν έτσι επειδή στο λιμάνι υπήρχαν δύο αγάλματα, το ένα λιονταριού και το άλλο βοδιού).

Ενα από τα δωμάτια ήταν καλυμμένο (δάπεδα και τοίχοι) με πορφυρά μάρμαρα, όπως το περιγράφει η Αννα Κομνηνή. Κυβικού σχήματος με πυραμιδοειδή στέγη, σύμφωνα με τη Βυζαντινή ιστορικό. Εχουν σημασία οι λεπτομέρειες της «γέννησης» του όρου πορφυρογέννητος για το τι «κυκλοφορεί» συμβολικά ή ιδεολογικοϊστορικά στον νοϊκό εξοπλισμό των ανθρώπων της πρώτη, δεύτερη και λοιπά Αριστεράς.

Εμείς δεν είμαστε πορφυρογέννητοι σαν ελόγου σας, έλεγε η Θεανώ Φωτίου -αντέδρασε άμεσα ο Ν. Κακλαμάνης πληροφορώντας ότι ο ίδιος τελείωσε το γυμνάσιο στον Βύρωνα. Λαϊκό παιδί, χωρίς προνόμια. Ανέφερε δε πως πορφυρογέννητοι υπάρχουν «ένθεν και εκείθεν», και στους δεξιούς δηλαδή και στους αριστερούς.


Πού να ακούσει η Θ. Φωτίου. Η γυναίκα όπως και πολλοί στο κόμμα της μάλλον ζουν στον κόσμο των ιδεών στις οποίες έχουν γαλουχηθεί ή που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα στα οποία προβαίνουν -με πόνο ψυχής, τι να κάνουν, δεν σώζεται διαφορετικά η χώρα...

Από «εξυπνάδες» οι αντιπρόσωποι, άλλο τίποτα, να φάν’ κι οι κότες· και έχουν ομολογουμένως υψηλές επιδόσεις όπως και στο να φηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα, που γονατίζουν τη χώρα για πολλά χρόνια, πορφυρογέννητοι ή λαϊκοί δεν έχει πλέον καμία σημασία, αφού άπαντες συμμετέχουν στην επίθεση των ελίτ (ευρωπαϊκών και εγχωρίων) εναντίον της κοινωνίας, πρωτοφανές για μία κυβέρνηση της Αριστεράς -τρομάρα τους.

Λες και δεν υπάρχουν αριστεροί γεννημένοι μες στον πλούτο και τις ανέσεις (κατά πόσο είναι όντως αριστεροί όλοι τούτοι που κυβερνάνε είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο -όχι της στιγμής τουλάχιστον, παρότι ο όρος πλούσιος αριστερός φαίνεται ανίερος, ανέντιμος, αυτοακυρωτικός, ά-λογος.

Οσα πτυχία κι αν αποκτήσουν (ή αγοράσουν) οι πορφυρογέννητοι τίποτα δεν αξίζουν εάν δεν βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και απλώς επαναπαύονται στα βιογραφικά τους· δεν τους βοηθάνε τα πτυχία στο να βελτιώσουν τον εαυτό τους εάν δεν αφουγκραστούν τις ανάγκες των πολιτών (ή των υπηκόων...), άρα παραμένουν ανίκανοι στο να βελτιώσουν και την οικονομική και πολιτισμική κατάσταση της χώρας τους.

Μόνο θλίψη προκαλούν αυτοί που ψήφισαν τα μέτρα (κτήμα ες αεί;) αλλά κι εκείνοι που αρνήθηκαν για ισχνούς πολτικούς λόγους, τάχα αντιπολιτευτικούς -τρομάρα και σ’ αυτούς (και, μάλλον, σε όλους μας...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου