Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Μια πρόταση διεξόδου


Λαγκάρντ - Σόιμπλε
Εδώ και μήνες η ελληνική οικονομία «σέρνεται» πίσω από τις ιδεοληψίες και τις σκοπιμότητες της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Οι δανειστές και οι εταίροι καθυστερούν τεχνητά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αναβάλλουν διαρκώς τις αναγκαίες αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να αχρηστεύονται οι σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Η Αθήνα έχει δείξει αξιοπρόσεκτη υπομονή και επιμονή στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας. Το τελευταίο διάστημα τις προσπάθειές της συνδράμουν και άλλοι εταίροι, όπως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην παρούσα φάση η Γαλλία κρατά εποικοδομητική στάση.

Ο Μπρουνό Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προχώρησε σε σειρά επαφών με τους Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Παντοάν.

Αν θα ευοδωθούν οι προσπάθειές του δεν εξαρτάται όμως από τη δική του επιμονή. Η ίδια η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και οι επιδιώξεις του Βερολίνου, εκλογικές και οικονομικές, μας αναγκάζουν να είμαστε εξαιρετικά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις μας για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία στο προσεχές Γιούρογκρουπ.


Η πρόταση που κατέθεσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας θετικής λύσης. Με δεδομένες τις διαφωνίες της Γερμανίας και του ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τον σχηματισμό ενός πακέτου επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων προς τη χώρα μας.

Στόχος, να αμβλυνθούν οι ενστάσεις των δυο πλευρών, να συμφωνήσουν οι δανειστές σε συγκεκριμένα στοιχεία και να προκύψει ένα αξιόπιστο σενάριο που θα συμπληρώνεται από τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Εάν το Βερολίνο απορρίψει και αυτή την πρόταση και προτείνει μια αρνητική εναλλακτική λύση, τότε δεν θα απομείνει η παραμικρή αμφιβολία. Θα αποδειχτεί πως η γερμανική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά το μόνο που θέλει είναι μια χώρα-παρία, μια χώρα εξαρτημένη από τα προγράμματα «διάσωσης».

Συντάκτης: 
ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου