Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Τι σηματοδοτεί το «προσκλητήριο» Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΣΟΚ ΤΣΙΠΡΑΣΚαλοκαίρι θερμών – και υπόγειων – πολιτικών ζυμώσεων ανοίγουν το προσκλητήριο Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση αλλά και η παράλληλη σύγκρουση για την υπόθεση Noor 1.

Η επιλογή Τσίπρα να κινήσει ο ίδιος τη δημόσια συζήτηση περί «προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα Μνημόνια», απευθυνόμενος σαφώς στο ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν καθόλου τυχαία ούτε ως προς το timing ούτε ως προς την στόχευσή της: Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και στην αφετηρία του «καθαρού πολιτικού διαδρόμου», μεταφέρει στην εγχώρια πολιτική σκηνή το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά και την παγιωμένη πλέον προσέγγισή του με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, προκαταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ θέτοντας εκείνος την πολιτική και ιδεολογική ατζέντα στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά την Παρασκευή, και ταυτόχρονα – παρά την πλήρη, προσωπική κάλυψη που παρέχει στον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση Noor 1 – δείχνει ότι η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ δεν είναι «αιώνια».



Οι δημοσκοπήσεις

Παραπλεύρως, επιχειρεί ρελάνς στη Νέα Δημοκρατία και την προσπάθειά της να συγκροτήσει αντιπολιτευτικό μέτωπο και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως απομονωμένη και σε αποδρομή πολιτική δύναμη, στοχεύοντας στην ανατροπή του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος μέσα στους επόμενους 14 μήνες.

Στο Μαξίμου, άλλωστε, αναλύονται καθημερινά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων – φανερών και κρυφών – και το συμπέρασμα είναι πως έχει διαμορφωθεί πλέον μια παγιωμένη «δεξαμενή αναποφάσιστων, της τάξης του 15% με 20%, κεντροαριστερής κυρίως προέλευσης, που, παρά την αποστασιοποίηση και απογοήτευσή της, ούτε μετακινείται προς τη Νέα Δημοκρατία ούτε δείχνει τάσεις «επαναπατρισμού» στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαία, δε, η χθεσινή επισήμανση από κυβερνητικές πηγές πως η ΝΔ, παρά το προβάδισμά της, «δεν μπορεί να αποκτήσει ρεύμα νίκης» και «μένει καθηλωμένη στα ίδια ποσοστά, με πτωτική μάλιστα τάση». Οι ίδιες πηγές σημείωναν και το περιορισμένο ποσοστό – 38% - που ζητά άμεσα εκλογές με βάση την χθεσινή δημοσκόπηση της Κάπα Research, ενώ το 46,5% θέλει «να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση».

Το «όχι» της Γεννηματά

Με αυτά τα δεδομένα το άνοιγμα Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ θέτει, αν μη τι άλλο, ζήτημα στρατηγικών και διακομματικών επαναπροσδιορισμών, που δεν εμπερικλείει μεν δυναμική άμεσων εξελίξεων αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία ευρύτερων πολιτικών διεργασιών.

Η πρώτη, αρνητική αντίδραση, άλλωστε, της Φώφης Γεννηματά δείχνει ότι η πρόσκληση του πρωθυπουργού δεν αποτελεί εγχείρημα εγγυημένου αποτελέσματος και πως το λεγόμενο «προοδευτικό άλμα διακυβέρνησης» - σε εγχώριο τουλάχιστον επίπεδο – θα πρέπει να περάσει από πολλά και δύσκολα στάδια.

Πηγές με γνώση των ζυμώσεων, ωστόσο, τονίζουν πως, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής κυβερνητικού εταίρου στην παρούσα Βουλή και πως το βασικό ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση και στην Ελλάδα «ενός πολιτικού προβληματισμού και μιας συζήτησης που ήδη έχει προχωρήσει αρκετά στην Ευρώπη».

Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, η προοπτική της σύγκλισης συναντά άκρως αντικρουόμενες, και δη με ένταση, απόψεις. Ενδεικτικά είναι το χθεσινό «όχι» της Δημοκρατικής Αριστεράς, η δήλωση του Λοβέρδου «ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο» για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η παράλληλη πρόταση του Γιάννη Πανούση για «νέο ΠΑΣΟΚ, με νέα ηγεσία, που θα συνεργαστεί με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η καχυποψία προς την Χαριλάου Τρικούπη είναι εξίσου έντονη, αλλά και εδώ δεν είναι πολύ παλιά η δήλωση του Νίκου Φίλη ότι «το ΠΑΣΟΚ βρωμάει μεν, αλλά είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας».

Ο Καμμένος και το Noor 1

Σ’ αυτό το σκηνικό, τις διεργασίες κάνει ακόμη πιο σύνθετες και δύσκολες η εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του Noor 1. O πρωθυπουργός, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του Γραφείου του, καλύπτει από την πρώτη στιγμή τον υπουργό Αμυνας, ωστόσο αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν ανάλογη βούληση, αντιμετωπίζουν με αμηχανία έως και αποστασιοποίηση τις κινήσεις του υπουργού Αμυνας και τις επικοινωνίες που είχε με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, ενώ σημειώνουν ότι αναμένουν τις απαντήσεις που θα δώσει ο ίδιος σήμερα στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές, βεβαίως, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η υπόθεση Καμμένου – Noor 1 ουδεμία σχέση έχει με το άνοιγμα Τσίπρα στο ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως τονίζουν , κινείται «σε απολύτως προγραμματική βάση». Την εν λόγω σύνδεση, όμως, έσπευσε να κάνει, με προφανή πολιτική στόχευση, η Νέα Δημοκρατία δια του αντιπροέδρου της Αδωνι Γεωργιάδη:

«Ο Τσίπρας τώρα που βλέπει ότι έμπλεξε ο Καμμένος προσπαθεί να τον πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα κάνοντας τα γλυκά μάτια στο ΠΑΣΟΚ», έγραψε ο Αδωνις Γεωργιάδης στο twitter. Κι όσο κι εάν το tweet του ήταν ανορθόγραφο, είναι εμφανής η πρόθεση της ΝΔ να αναδείξει εικόνα σύγκρουσης, ή έστω τριβών, των κυβερνητικών εταίρων μέσα στην γενική – και πολιτικά τοξική-  θύελλα περί το Noor 1…
tVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου