Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Το δίλημμα της Κεντροαριστεράς


Συνεδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Η επανεκκίνηση της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς έγινε. Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε σχεδόν όλο το στελεχικό δυναμικό του παλιού ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δυνάμεις που, στην πορεία, συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο χώρος -αν και συρρικνωμένος λόγω της κρίσης- φαίνεται να επανασυσπειρώνεται.
Οι διοργανωτές τού συνεδρίου έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι.

Αρκεί, όμως, μια επιτυχημένη αρχή για να εγγυηθεί ότι τα επόμενα βήματα θα είναι επιτυχημένα; Οι αρχαίοι έλεγαν πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Στην πολιτική όμως τα πράγματα είναι, μάλλον, διαφορετικά. Η πολιτική δεν είναι πρόσθεση. Είναι άλγεβρα. Το 1+1 δεν κάνει πάντοτε δύο.

Κατά κανόνα το αποτέλεσμα είναι πολλαπλάσιο, με θετικό ή με αρνητικό πρόσημο.

Με την κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο πολιτικό σύστημα η κρίση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι και θα παραμείνει -όπως δείχνουν τα πράγματα- μια υπολογίσιμη, χρήσιμη πολιτική δύναμη, ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα.


Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να είναι ο πολιτικός χώρος που θα καθορίσει, στις επόμενες εκλογές, αν θα σχηματίσει κυβέρνηση η Ν.Δ. ή αν η κυβέρνηση θα προκύψει από άλλο σχήμα, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την πραγματικότητα αυτή την αντιλαμβάνονται σήμερα και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του πρωθυπουργού διατύπωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του για «προοδευτική συνεργασία» με τη ΔΗΣΥ στη μεταμνημονιακή εποχή.
Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας επίγνωση των πραγματικών συσχετισμών, θέλησε να κερδίσει την εύνοια του κόμματος της κ. Φώφης Γεννηματά για να πετύχει τον στόχο του να γίνει πρωθυπουργός.

«Με απόλυτη ειλικρίνεια σάς λέω ότι αν και μεγάλωσα θεωρώντας τον χώρο σας αντίπαλο, είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν», είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. από το βήμα του συνεδρίου.

Με δυο λόγια, η ΔΗΣΥ έχει μπροστά της ένα κεφαλαιώδες δίλημμα: θα μείνει πιστή στην ιστορία της Κεντροαριστεράς, προτάσσοντας την επιλογή της προοδευτικής συνεργασίας, κάτι που κάνουν τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ή θα επιλέξει τη μη φυσιολογική συνεργασία με τη Ν.Δ., που της επέβαλε η κρίση στην περίοδο 2012-2014;
Συντάκτης:
ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου