Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Στις 22-24 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μαζί τους τις πόλεις: παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, ζωντανές ή ξεχασμένες. Αυτές θα αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με σκοπό να μας προβληματίσουν για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και την πορεία τους προς το μέλλον.

 Οι ιστορίες αυτές είναι σκορπισμένες σε 117 σημεία σε όλη τη χώρα, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε μνημεία που ζουν μια δεύτερη ζωή ή παραμένουν ανέπαφα στο χρόνο – τοπόσημα μικρών ή μεγάλων πόλεων. Οι πόλεις αποκαλύπτονται μέσα από μικρές ή μεγάλες ιστορίες, ιδιωτικές ή δημόσιες, πραγματικές ή φανταστικές. Μέσα από βιβλία και φωτογραφίες, ήχους, τραγούδια και χορούς, περιπάτους, δρώμενα και παραμύθια.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 23, 24 Σεπτεμβρίου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το νομό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού  (22-24/9)

· 21/9, 19.30. Θεατρικές αναγνώσεις επιλεγμένων κειμένων – πηγών βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων για τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ
· 21/9, 20.10. Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του που συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
·  22/9, 12.00. «Η πόλη, η Οικουμένη, ο Άγιος» Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου
· 23/9, 11.00. «Η πορεία μιας γειτονιάς στον χρόνο» Θεματική ξενάγηση στη γειτονιά του Μουσείου με αφετηρία τον Λευκό Πύργο με τους dot2dot.
Τ/ 2313 306 400 ιστοσελίδα: www.mbp.gr / facebook Museum of Byzantine Culture | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

E.mail/ mbp@culture.gr  

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού



Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο  (22-24/9)

«Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ» εικαστική εγκατάσταση της Άννης Καλτσίδου

«Δρώντα μνημεία: το μουσείο “ερμηνεύει” την πόλη» Θεατρικό δρώμενο σε τρεις πράξεις με βάση μία πρωτότυπη σύνθεση υπηρεσιακών, επιστημονικών, δημοσιογραφικών και λογοτεχνικών κειμένων που αφορούν σε τρία σύνολα εκθεμάτων του μουσείου: αττική σαρκοφάγο από το Δυτικό Νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, άγαλμα Ηρακλειώτισσας από τη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, κρατήρα και πάπυρο Δερβενίου.

Τ/ 2313 310 249 (Στυλιάνα Γκαλινίκη)

E.mail/ amth@culture.gr, sgkaliniki@culture.gr, styliana.galiniki@gmail.com

https://www.facebook.com/archaeologicalmuseumofthessaloniki/

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος



Θεσσαλονίκη, Χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης  (22-24/9)

«Η περιοχή της Θεσσαλονίκης από την προκασσάνδρεια εποχή μέχρι σήμερα» Εκπαιδευτικές δράσεις, θεματικές ξεναγήσεις και δημιουργία 10λεπτης ταινίας σχετικά με το θέμα

Τ/ 2313 310 440/ -453

E.mail/ alioutas@culture.gr,   gskiadaresis@culture.gr

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2313-310.439 (κα Ζωή Μπίλη), 18-21 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:00-12:00

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης



Θεσσαλονίκη, Πολυχώρος Πολιτισμού της πρώην Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ - Ισλαχανέ  (τέλος Οκτωβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου)

«1917: Το Ισλαχανέ… βλέπει την πόλη να καίγεται» Έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης με φωτογραφίες από το αρχειακό υλικό του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και εκθέματα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος.

Τ/ 2310 213 800

E.mail/ ynmtekm@culture.gr , akondilidou@culture.gr  

www.ppxi.gr

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος.



Θεσσαλονίκη, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο – Μακεδονίας – Θράκης, Βασ. Όλγας   68 (22,23/9)

 22/9, 20.00 «Πόλεων Άσματα, Παραδοσιακά Εικονογραφημένα» Συναυλία που παρουσιάζει αναπαραστάσεις της πόλης σε παραδοσιακά και αστικά τραγούδια του 19ου και 20ου αιώνα από τον βορειοελλαδικό και μικρασιατικό χώρο (επιμέλεια, εθνομουσικολογική προσέγγιση, τραγούδι, κρουστά: Κατερίνα Λύγκουρα)

23/9, 11.00 Ξενάγηση, εικαστική δράση (Philippe Laferriere) και ηχοτοπίο με επιτόπια πειραματική ηλεκτρονική μουσική σύνθεση (Λάζαρος Αποκατανίδης) μπροστά στο κοινό με απεικόνιση των κτηρίων που περιβάλλουν το Μουσείο.

Τ/ 2310 889 840

E.mail/ lemm-th@otenet.gr

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο – Μακεδονίας – Θράκης





Θεσσαλονίκη, Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, ΠΙΟΠ,  Κατούνη 12-14, (22/9, 21:00)

Οι ασπρόμαυρες ταινίες «Απόκληρος της Κοινωνίας» (1947, 116’) και «Ο τρίτος άνθρωπος» (1949, 104’), του σκηνοθέτη Κάρολ Ριντ, τοποθετούν τους πρωταγωνιστές σε παρηκμασμένες από τη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες σηματοδοτούν την εξέλιξη της πλοκής και καθορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Με αφορμή τη διπλή προβολή θα ανοίξει, ειδικά για το κοινό, η ταράτσα του κτηρίου της οδού Κατούνη. Δωρεάν, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων).

Τ/ 2310 385 662

E.mail/ KyriaziK@piraeusbank.gr

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)



Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικός χώρος Τούμπας και Τράπεζας Θέρμης  (22/9)

«Η κατοίκιση στη Θέρμη. Από την Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα»  Εκπαιδευτική ενημερωτική δράση για μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης

Τ/ 2310 801402

E.mail/ efapeth@culture.gr

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης



Θέρμη Θεσσαλονίκης  (24/9)

«Η διαρκής κατοίκηση και μετεξέλιξη της Θέρμης από την πρώτη νεολιθική εγκατάσταση έως τη δημιουργία της σύγχρονης πόλης»  Περιήγηση ενηλίκων στους αρχαιολογικούς χώρους της Θέρμης

Τ/ 2310 801402

E.mail/ efapeth@culture.gr

Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης





 Για περισσότερες πληροφορίες στο www.culture.gr και στο facebook: @EHDaysGR

(https://www.facebook.com/EHDaysGR/#)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου