Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Την πλήρωσαν οι υπάλληλοι - Βαρύ το κλίμα στο δημαρχείο

Την πλήρωσαν οι υπάλληλοι - Βαρύ το κλίμα στο δημαρχείο«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης μετά την παραπομπή πέντε υπαλλήλων στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για διαγωνισμούς της  Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων που διερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Μαζί τους παραπέμπεται και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο διαγωνισμούς.

Στο επίκεντρο των οικονομικών επιθεωρητών βρέθηκαν πέντε δημόσιοι τακτικοί διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2014-15. Προηγήθηκε αναφορά εκπροσώπων εταιρειών που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς, κατονομάζοντας παράλληλα  συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία χαρακτήρισαν ως «ευνοημένη».

Οι διαγωνισμοί αφορούσαν: 1) την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων (προϋπολογισμού 240.000 ευρώ), 2) την επισκευή κοντέινερ και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων (προϋπολογισμού 224.000 ευρώ), 3) εργασίες τακτικής συντήρησης (εξοπλισμός κ.ά.), 4) επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων (ύψους 4 εκατ. ευρώ) και 5) την προμήθεια ανοικτών σκαφών και απορριμματοκιβωτίων (κόστους 135.000 ευρώ).

Η παραπομπή αφορά μόνο τους πρώτους δύο διαγωνισμούς και στο εδώλιο θα καθίσουν πέντε υπάλληλοι που μετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης ενώ την «γλύτωσαν» οι αιρετοί. Η δίκη ορίστηκε για τις 19 Ιανουαρίου 2018, στο Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.




Χωρίς άδεια λειτουργίας

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015, όταν η επίτροπος του Ελεγκτικού συνεδρίου διαπιστώνει παρατυπίες σε όλα τα στάδια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και απέρριψε ως αθεώρητα χρηματικά εντάλματα, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης για την πληρωμή της εταιρείας.

Αφορά αρχικά δύο διαγωνισμούς, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που ανατέθηκαν σε μία συγκεκριμένη εταιρεία. Τον διαγωνισμό για την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων προϋπολογισμού 240.000 ευρώ  και τον διαγωνισμό για την επισκευή containers Μεταφοράς Απορριμμάτων προϋπολογισμού 224.721 ευρώ.

Η εντολή του εισαγγελέα ήταν να διερευνηθούν μεταξύ άλλων εάν έγιναν οι εργασίες στις οποίες αναφέρονται οι επίμαχοι διαγωνισμοί, αν ζημιώθηκε και πόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος κι ό,τι άλλο προκύψει από την έρευνα.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μετά τον σχετικό σάλο ζήτησε διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, το πόρισμα της οποίας ήταν καταπέλτης κατά της διαδικασίας και οδήγησε τον Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε ΕΔΕ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην παράγραφο των συμπερασμάτων, ο διαγωνισμός για την επισκευή κάδων θα έπρεπε να κηρυχτεί άγονος από το πρώτο στάδιο κατάθεσης των δικαιολογητικών, διότι και οι δύο εταιρείες θα έπρεπε να απορριφθούν λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά. Παράλληλα διαπιστώνει ότι η εταιρεία που πήρε τον διαγωνισμό προσκόμισε ανακριβείς υπεύθυνες δηλώσεις όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό και την άδεια λειτουργίας.



Έξαλλοι οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δημοτικοί υπάλληλοι έκαναν δεκτή την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας, παρά το ότι η τελευταία δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ και επίσης δεν διατηρούσε δύο εξειδικευμένους εργαζόμενους, προϋποθέσεις οι οποίες προβλέπονταν στη σχετική προκήρυξη. Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται ότι «σκοπός τους ήταν να προσπορίσουν παράνομο όφελος στην εταιρεία, η οποία πέτυχε τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις».

Η απαλλαγή των αιρετών και η παραπομπή των υπαλλήλων έχει φέρει τεράστιες γκρίνιες μεταξύ των εργαζομένων. Μερικοί μάλιστα είναι έξαλλοι, διαδίδοντας στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να την «γλυτώσουν». Η αναστάτωση αυτή μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον και δυσλειτουργίες, καθώς, όπως παραδέχτηκε η διοίκηση, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν αρνήσεις των υπαλλήλων να συμμετέχουν στις επιτροπές.

«Το ότι παραπέμπονται σε δίκη μέλη των επιτροπών αξιολόγησης με σοβαρές κατηγορίες, έχει σαν αποτέλεσμα κανείς υπάλληλος να μη θέλει πλέον να τοποθετηθεί σε αυτές τις επιτροπές, γιατί αισθάνεται ότι η διοίκηση αφήνει βορά στα χέρια των διωκτικών αρχών τους υπαλλήλους» σχολιάζει στην ThessNews o γενικός γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντούκης.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

Δριμεία επίθεση στη διοίκηση Μπουτάρη εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση και συμβούλους της Πρωτοβουλίας για την αρνητική εξέλιξη στην εισαγγελική έρευνα για τους διαγωνισμούς στην Καθαριότητα, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τον «χορό» των επιθέσεων άρχισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος κάλεσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να ζητήσει συγνώμη. «Η διοίκηση του Δήμου όφειλε να ελέγξει το θέμα των διαγωνισμών της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Επειδή αυτό δεν έγινε, αναμένουμε το αυτονόητο: Μια συγνώμη, την οποία οφείλει ο δήμαρχος προσωπικά, αλλά και η διοίκησή του, όχι μόνον προς τους Εντάξει, αλλά κυρίως προς τους Θεσσαλονικείς» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης.

Από την πλευρά του ο Γ. Αβαρλής, που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις για την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό (μαζί με τους Αν. Κουράκη και Μ. Κυριζίδη), έκανε λόγο για επιστροφή στη φαύλη εποχή Παπαγεωργόπουλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει Μάκης Κυριζίδης αντέτεινε τα λεγόμενα του Γ. Μπουτάρη, ενώ σχολίασε πως πλέον δεν είναι «τρίο στούτζες» όπως τους χαρακτήρισε ο δήμαρχος, αλλά «κουαρτέτο στούτζες», καθώς συμμετέχει και ο εισαγγελέας.

«Δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε» είπε από τη μεριά του προς τους δημοτικούς συμβούλους της Πρωτοβουλίας ο Ανδρέας Κουράκης. Υποστήριξε πως υπήρξε μια πανηγυρική δικαίωση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που ανέδειξαν το θέμα. Χαρακτήρισε δε κουρελόχαρτο το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας και τα όσα είχε προτάξει από το 2010.

Για δυσάρεστη εξέλιξη που δεν περιποιεί τιμή στον δήμο Θεσσαλονίκης έκανε λόγο το ιδρυτικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπενθυμίζοντας τις επισημάνσεις και τις εκκλήσεις που είχε υποβάλει στο παρελθόν για το θέμα προς τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ευθύνες στον ίδιο τον Γιάννη Μπουτάρη έριξε ο πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας λέγοντας πως «συμπεριφορές του στυλ ήταν από αμέλεια και όχι από δόλο θυμίζουν τον Νέρωνα που έπαιζε τη λύρα του ενώ καιγόταν η πόλη».



Η αντίδραση Μπουτάρη

Απαντώντας ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως ό,τι και να γίνει, υπάρχει πολιτική ευθύνη και είναι της παράταξης που διοικεί και του δημάρχου. Υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε ζητήσει ΕΔΕ που το πόρισμά της μιλούσε για αμέλεια των εργαζομένων του δήμου άνευ δόλου. «Το ίδιο είπε και η οικονομική επιθεωρήτρια. Και ο εισαγγελέας τούς παραπέμπει με την κατηγορία του πλημμελήματος, άρα άνευ δόλου» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα επέμεινε στον χαρακτηρισμό τρίο στούτζες για τους κκ Αβαρλή, Κουράκη, Κυριζίδη που αποκάλυψαν το ζήτημα. «Είναι ντροπή. Αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα είναι οι ψευδείς και αναληθείς κατηγορίες που καταθέτουν οι αντιπολιτευόμενοι. Η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο δυσάρεστα λειτουργεί η αντιπολίτευση» σημείωσε ο Γ. Μπουτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου