Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Όταν το ελληνικό «Μπουζούκι» έκανε χιλιάδες άτομα να χορεύουν στη Σοβιετική Ένωση (Νικος Τσιάτας)


  
Οι πρώτοι έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες έφτασαν στην Τασκένδη το 1949. Ήταν γύρω στα 12.000 άτομα. Αργότερα, ο αριθμός των Ελλήνων αυξήθηκε και στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η ελληνική κοινότητα της Τασκένδης αριθμούσε ήδη περίπου 35.000 άτομα.

Το1967, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν στην Τασκένδη, ιδρύθηκε ένα μουσικό συγκρότημα που έμελλε να χαράξει μνήμες και να εμπνεύσει φιλελληνικά αισθήματα σε εκατομμύρια πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για το ελληνικό συγκρότημα «Μπουζούκι», που ιδρύθηκε από παιδιά ελλήνων πολιτικών προσφύγων.

Μέλος του συγκροτήματος "Μπουζούκι" ηταν και ο ξαδερφος μου Θανάσης Τσιάτας , ενας μεγάλος μουσικός,που έφυγε νέος απο τη ζωή το 1998.

Το συγκρότημα πολιτικών προσφύγων Ελλήνων «Μπουζούκι», μαζί με σύνολα του Σύγχρονου Ωδείου, θα εμφανιστεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, σε συναυλία- αφιέρωμα στο Πάνο Λοΐζο.



bouzouki++foto+'80

 



Το ελληνικό «Μπουζούκι» που έκανε χιλιάδες να χορεύουν στην πρώην Σοβιετική Ένωση
Ελληνικο συγκροτημα Μπουζουκι... σπανια φωτογραφια απο συμμετοχη του συγκροτηματος στο Παγκοσμιο Φεστιβαλ Νεολαιας. Βερολινο 1973( απο το αρχειο του Στεφανου Τζαβελλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου