Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Παράδοση και ανταλλαγή αλά Usurum



Μαθητές του Μουσικού Λυκείου Αλίμου ο Σταύρος Ρουμελιώτης και ο Κοσμάς Λαμπίδης γοητευμένοι από τον ήχο της λέξης «γιουσουρούμ» του ομώνυμου τραγουδιού του Νικόλα Άσιμου και από την αγάπη τους για τη μουσική ορμώμενοι δημιουργούν τους Usurum. Ο ένας έφερε τον άλλον και καθένας το μουσικό του όργανο και τις αγαπημένες του μελωδίες κι έτσι σήμερα μιλάμε για ένα νέι, μία κιθάρα, ένα φαγκότο, ένα πιάνο και τύμπανα. Πέντε πολύ νέα παιδιά που γράφουν τα δικά τους τραγούδια, διασκευάζουν άλλα αγαπημένα τους και επηρεασμένοι από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και βρίσκονται σε μία συνεχή αναζήτηση. Το Tvxs.gr κουβέντιασε με τους τρεις εξ’ αυτών για να μάθει ποιο τραγούδι «πειράζουν» αυτόν τον καιρό και για τον πρώτο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει μες το χειμώνα. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα


Σταύρος, Κοσμάς, Γιώργος…οι «εκπρόσωποι Τύπου» των Usurum απέναντί μου. Στον απόηχο της κουβέντας η Σοφία και ο Λάμπρος. Αυτοί είναι όλοι. Γύρω στα 20, είναι κολλητοί, έχουν χιούμορ, ο ένας μαλώνει τον άλλον, αλλά παράλληλα τον θαυμάζει  πολύ. Είναι αυθόρμητοι, κάνουν παύσεις για να σκεφτούν τι να πουν και κάνουν «πηγαδάκια». Δε μιλούν πολύ καθένας για τον εαυτό του αλλά ο ένας για τη ζωή και τις επιλογές του άλλου. Φοιτητές μουσικών σπουδών, μαθητές ωδείων έχουν αφοσιωθεί στη μουσική τόσο ως ακροατές όσο και ως σπουδαστές και αυτό τροφοδοτεί δημιουργικά την μπάντα τους.


Ο Σταύρος γράφει μουσική και ελληνικό στίχο και «το κομμάτι ξαναγράφεται» όταν  βρίσκονται όλοι μαζί για την ενορχήστρωση. Διασκευάζουν ρεμπέτικα και παραδοσιακά αγαπημένα τους τραγούδια, μελοποιούν ποίηση και ακούγοντάς τα εντοπίζεις ήχους κλασσικής, τζαζ, ροκ μουσικής και συχνά ένα συγκερασμό αυτών. «Μπήκαμε όλοι στην μπάντα έχοντας τ’ αυτιά μας ανοιχτά να ακούσουμε και να δεχτούμε ό,τι μας δώσει ο άλλος με μοναδικό σκεπτικό να μην είναι στη συνολική αισθητική μας κιτς» λένε οι ίδιοι.






«Η παραδοσιακή μουσική δε θα πεθάνει ποτέ»

Κανείς δεν είχε βιωματική σχέση με την παράδοση, και όχι δεν ήταν το σχολείο αυτό που τους έδωσε ερεθίσματα να ψαχτούν μουσικά προς αυτό το δρόμο. «Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μέσα από τις συναυλίες του έφερε στ’ αυτιά μας την παραδοσιακή μουσική μέσα από έναν πιο γνώριμο ήχο και από τότε δεν έχουμε πάψει να την ανακαλύπτουμε. Μας ξαφνιάζει συνέχεια και το συναίσθημα που μας δημιουργούν τα παραδοσιακά κομμάτια είναι το πρώτο, το καλύτερο». Διασκευές όπως  «Στης πίκρας τα ξερόνησα», «Θα ‘θελα να μου άρωμα» τους παίρνουν τα μυαλά και είναι λόγος να μιλούν ατελείωτες ώρες με το Γιώργο που σπουδάζει στην Κέρκυρα και τους τηλεφωνεί συχνά για να μοιραστεί μαζί τους νέες ιδέες και δράσεις.

 Γιουσουρούμ. Στο παζάρι μπορείς να βρεις τα πάντα. Κι εμείς προσπαθούμε να συνδέσουμε πολλά πράγματα κι ό, τι έχει ο καθένας μέσα στο κεφάλι του!

 Ακούν Χατζιδάκι, Night On Earth, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Radiohead, Stacy, Lemonostifel και πολλά άλλα και μεγάλη τους επιθυμία είναι να οργανώνουν live στα οποία θα βρίσκονται επί σκηνής με αγαπημένους τους καλλιτέχνες, έχοντας ενορχηστρώσει αλά Usurum τα τραγούδια τους. Αυτόν τον καιρό δουλεύουν το «Θα με δικάσει» σε μουσική Δ. Λάγιου και νιώθουν ευτυχείς για τη συνεργασία τους με τη Yafka Records που έχει κάτι το ιδιαίτερο. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει μέσα στο χειμώνα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τον παραγγέλνουν online αλλά να τον παραλαμβάνουν στο σπίτι. Με άλλα λόγια δε θα διατίθεται στα δισκοπωλεία και θα έχει μία οικονομική τιμή σε σχέση με τη μέση αξία ενός δίσκου.

Δεν νιώθουν έτοιμοι να μιλήσουν για την εσωτερική δομή μιας μπάντας καθώς είναι μέλη της δύο χρόνια και είναι στη φάση που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το ήχο τους. Ωστόσο, θεωρούν ότι η προσωπική εξέλιξη του καθενός και το παίξιμό του βοηθά πολύ το σύνολο. Δεν πιστεύουν στη μακρόχρονη ζωή μίας μπάντας και για ένα πράγμα είναι πιο περήφανοι από οτιδήποτε άλλο «που όσο εγωιστής είναι ο καθένας μας ποτέ δεν το έχει αναδείξει μέσα στους Usurum» επισημαίνει ο Σταύρος. Στόχος τους όταν πάνε να γράψουν κάτι, ακόμη και για κάτι δικό τους, να μην είναι κλειστοφοβικό, αλλά να μπορεί να αγγίξει και τους άλλους.  «Ομαδικότητα» φωνάζουν στις μικρές άγνωστες μπάντες και τραγουδοποιούς που δεν έχουν βήμα να ακουστούν και είναι σίγουροι πως η νέα ελληνική σκηνή θα αφήσει καλή παρακαταθήκη αν συνειδητοποιήσει όλα αυτά που ενώνουν τους νέους καλλιτέχνες.




«Εμείς γεννηθήκαμε μέσα στην ανησυχία»

«Σε έναν βαθμό αυτή η κατάσταση ευνοεί τους νέους ανθρώπους γιατί δημιουργεί τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις για να γράψουμε. Εμείς ως μπάντα και ως δημιουργοί γεννηθήκαμε μέσα στην ανησυχία.

Τώρα που ‘χουμε πιάσει πάτο μαζί με τα ζωώδη ένστικτα που βγαίνουν, δυστυχώς, μέσα σε αυτά και το φαινόμενο του φασισμού, ας βγει και η αλληλεγγύη!(ελπίζουμε να μην ακούγεται πολύ χριστιανικό αυτό…)».

Ονειρεύομαι να…

…τελειώσω τη σχολή μου
…μαθαίνω συνεχώς πράγματα και να ανακαλύπτω τη μουσική
…πάμε ένα βήμα παραπέρα τη μπάντα
…φύγω στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου
…να εντάξουμε στα τραγούδια μας πιο έντονα το θεατρικό στοιχείο

 Οι Usurum είναι οι:
Σταύρος Ρουμελιώτης: κιθάρα
Κοσμάς Λαμπίδης: νέι, φωνή
Γιώργος Σταυρίδης: τύμπανα
Σοφία Γιαννίτσου: πιάνο, φωνή
Λάμπρος Λαπίνας: φαγκότο

Oι Usurum παρουσιάζουν ζωντανά τον πρώτο τους δίσκο στο Αλάβαστρον στο Παγκράτι απόψε, Κυριακή 4/11 και την Κυριακή 11/11 στις 22:00. Είσοδος: 5 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου