Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ήρθε, είδε και απήλθε κι ο Ξανθός του Μιχάλη Αλεξανδρίδη

Μετά τον Κουρουμπλή, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός που εδέησε να επισκεφθεί την Ειδομένη, χθες ήταν η σειρά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να έρθει στα μέρη μας και να ρίξει μια ματιά στους χώρους διαβίωσης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. 
Δασκαλεμένος ο υπουργός Υγείας, απέφυγε τις ακρότητες του συναδέλφου του επί των εσωτερικών και δεν μίλησε ούτε για Νταχάου ούτε για “Χίλτον”. 
Απέφυγε επίσης τις υπερβολές του Μουζάλα (που είπε το περίφημο ότι για την Ειδομένη υπεύθυνη είναι η… ιστορία), καθώς και τον ανάλογης ελαφρύτητας ισχυρισμό του Μπαλτά, που δήλωσε “περήφανος” για τον καταυλισμό.
Ο υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική, αλλά φρόντισε να απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, λέγοντας πως αυτό συμβαίνει, επειδή ο καταυλισμός δεν ανήκει στους… επίσημους. 
Επί της ουσίας ο Ξανθός έδωσε κάτι ψίχουλα στο Νοσοκομείο Κιλκίς (400.000 ευρώ), ποσό ανεπαρκές, για να ισοσκελιστεί το κόστος που δαπανά το ίδρυμα, προκειμένου να προσφέρει ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα στους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας (έστω στους πάσχοντες από ήπιες παθήσεις). 

Έτερον ουδέν. Ούτε για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που επιβαρύνονται με το τεράστιο κόστος της νοσηλείας των σοβαρών περιστατικών τραυματισμών και παθήσεων των προσφύγων και των παιδιών τους, ούτε φυσικά για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των χιλιάδων εγκλωβισμένων στα σύνορα. (Είπε μόνον πως θα εξετάσει την αποστολή κάποιων κλιμακίων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να παρακολουθούν ενδεχόμενη εμφάνιση μαζικών ιώσεων ή και λοιμωδών νοσημάτων). 
Ήρθε, είδε και απήλθε κι αυτός, χωρίς να αλλάξει σε τίποτα τη ζωή των δύσμοιρων, που παραμένουν στο λασπότοπο. 
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πλέον πολυάριθμος καταυλισμός της χώρας, αυτός της Ειδομένης, λειτουργεί σε καθεστώς παντελούς απουσίας του κράτους, των δομών και των υπηρεσιών του. 
Κάποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται ακόμη (άλλες έχουν αποχωρήσει, καθώς στελέχη τους και εθελοντές νιώθουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των απελπισμένων ανθρώπων), ενώ όλα δείχνουν πως σύντομα θα υπάρχουν βίαια επεισόδια από πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι έτοιμοι να εξεγερθούν αρνούμενοι να αποδεχτούν μία πολύμηνη -πολυετή- ακινησία τους στην Ελλάδα. 

 Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία" την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου