Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Οι πολύ πλούσιοι ζουν 15 χρόνια περισσότερο από τους πολύ φτωχούς


Οι πολύ πλούσιοι ζουν 15 χρόνια περισσότερο από τους πολύ φτωχούς
Προσδόκιμο ζωής

Περίπου 15 χρόνια περισσότερο από τους φτωχούς ζουν οι πλούσιοι, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στην Αμερική. Η διαφορά του προσδόκιμου ζωής μεταξύ πλούσιων και φτωχών Αμερικανών έχει διευρυνθεί από την αρχή του αιώνα.
Η μέση διάρκεια ζωής Αμερικανών ανδρών και γυναικών που ανήκουν στο ανώτερο 5% της οικονομικής κλίμακας ανέβηκε τουλάχιστον για δυο χρόνια, μεταξύ του 2001 και του 2014, ενώ στο κατώτατο 5%, το προσδόκιμο της ζωής έμεινε στάσιμο.
Η διαφορά στο προσδόκιμο εκτοξεύεται σε συγκρίσεις που αφορούν τους εξαιρετικά πλούσιους και τους εξαιρετικά φτωχούς. Στο ανώτατο 1%, οι άντρες και οι γυναίκες υπερβαίνουν σε διάρκεια ζωής το κατώτατο 1% κατά 14,6 χρόνια οι άντρες και 10,1 χρόνια οι γυναίκες.


Την ίδια ώρα, το προσδόκιμο ζωής για Αμερικανούς άντρες που βρίσκονται στο κατώτατο 1% μοιάζει με αυτό των ανδρών σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Σουδάν και το Πακιστάν.

Η έρευνα βασίστηκε σε φορολογικά και ληξιαρχικά στοιχεία και εκδόθηκε στο περιοδικό της Ιατρικής Ένωσης Αμερικής. Οι ερευνητές είπαν πως ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση πολιτικών της δημόσιας υγείας και θα μειώσουν τη διαφορά.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως ο γεωγραφικός τόπος διαμονής των φτωχότερων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί επίσης παράγοντα. Οι φτωχότεροι πολίτες ζουν στο μέσον της χώρας, στη γεωγραφική ζώνη, από την πολιτεία του Μίσιγκαν έως αυτή του Κάνσας.
Η Νεβάντα, η Ιντιάνα και η Οκλαχόμα είναι οι πολιτείες με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, στα 77,9 χρόνια. Την ίδια ώρα, η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη και το Βερμόντ είναι οι πολιτείες με το μεγαλύτερο, για τα οικονομικά χαμηλότερα στρώματα, με 80,6 χρόνια ζωής.
Παράγοντες που επίσης παίζουν ρόλο για τη διάρκεια ζωής των φτωχότερων Αμερικανών είναι το κάπνισμα και το βάρος, είπαν οι ερευνητές. Σημειώνουν επίσης ότι η ιατρική φροντίδα και το ποσοστό των πολιτών που έχουν ασφάλιση δεν επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής για τους φτωχότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου