Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Αυξάνεται από το 23% στο 24% ο ΦΠΑ -Διαπραγματεύσεις


«Λευκός καπνός» για τους έμμεσους φόρους βγήκε από τη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κάπνος που βγαίνει όμως από τη φωτιά που μπήκε στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος από το 23% αυξάνεται στο 24%. Μεγάλο παραμένει το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών για το αφορολόγητο.

Αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24% συμφώνησαν, σύμφωνα με πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, κυβέρνηση και δανειστές κατά τη σημερινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά. ¨οπως έγινε γνωστό δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.
Η ίδια πηγή έκανε γνωστό ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνολικά για το πακέτο των παραμετρικών παρεμβάσεων κυρίως στους έμμεσους φόρους με στόχο την εξεύρεση πρόσθετων εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018.



Ουσιαστικές φαίνονται να παραμένουν οι διαφορές για το ζήτημα του νέου αφορολογήτου ορίου, ωστόσο.

Στο νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε χθες σε διαβούλευση προβλέπεται μείωση του αφορολογήτου στα 9.100 ευρώ από 9.500 ευρώ σήμερα. Οι θεσμοί, με μπροστάρη το ΔΝΤ επιμένουν ωστόσο στην πρόταση για αφορολόγητο 8.182 ευρώ, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν εμφανίζεται πιο διαλλακτική, προτείνοντας  σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα που προτείνει το ΔΝΤ έως το 2018.

Συγκεκριμένα, για φέτος η πρόταση είναι για αφορολόγητο 9.100 ευρώ (όπως προβλέπει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο) για τα εισοδήματα του 2017, το αφορολόγητο συρρικνώνεται με βάση αυτή την προσέγγιση της Κομισιόν στα 8.640 ευρώ (η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ μειώνεται σε 1.900 ευρώ) και για τα εισοδήματα του 2018 θα ισχύσει αφορολόγητο 8.182 ευρώ (κάτι που σημαίνει νέο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου στα 1.800 ευρώ).

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων στο Χίλτον, περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια στις 3 το μεσημέρι ενώ στις 5 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου