Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μουζάλας: Δεν ελέγξαμε το χάος στην Ειδομένη-Εισέβαλαν ΜΚΟ που έκαναν κακό

(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ)Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει το χάος στην Ειδομένη, με αποτέλεσμα να «εισβάλουν» μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες έκαναν κακό, προχώρησε ο Γιάννης Μουζάλας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επέστρεψε στη Βουλή, μετά από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών, παραδέχθηκε ότι στην Ειδομένη, μαζί με τις κανονικές ΜΚΟ, εισέβαλαν λόγω της έλλειψης οργανωμένης παρέμβασης και κάποιες «πονηρές», που έκαναν κακό και εξυπηρέτησαν άλλους σκοπούς.«Αυτό συνέβη μόνο στην Ειδομένη, λόγω του γεγονότος ότι δεν καταφέραμε να ελέγξουμε το χάος που υπήρχε εκεί. Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η απελπισία των ανθρώπων εκεί, χρειάζεται χρόνος για να δώσουμε μορφή στο χάος, όμως σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει μία τάξη», τόνισε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη ήταν διεθνούς επιπέδου, λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε στη Γαλλία με το Καλαί, «προκειμένου να μην έχουμε αιματοχυσία».

Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ που θα πάρουν χρήματα από την ΕΕ, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι είναι μόνο 8. «Προσπαθήσαμε με τον πρωθυπουργό να πάρουμε την χρηματοδότηση της ΕΕ για τους πρόσφυγες ως κράτος, αλλά δεν τα καταφέραμε και θα δοθεί στις ΜΚΟ. Αυτό που καταφέραμε είναι Ελληνες να καλύψουν το 70% των προσλήψεων που θα γίνουν για το προσφυγικό και το 80% των αγορών τροφίμων να γίνουν από την Ελλάδα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Αναφερόμενος στα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει καθυστέρηση. «Πρέπει να αντέξουμε 25 ημέρες ακόμη για την αποσυμφόρηση. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του περσινού καλοκαιριού», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη υπογράμμισε ότι αυτή δεν θα ξανακλείσει.
«Μπορείτε να μας κατηγορήσετε ενδεχομένως ότι αυτά που κάνουμε έπρεπε να τα είχαμε κάνει πριν από ένα μήνα, όμως δεν μπορούσαμε. Τώρα αρχίζει να δουλεύει ο σχεδιασμός και σε λίγο δεν θα υπάρχει Ειδομένη», κατέληξε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου