Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. «Ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες υπήρξε στο έκτακτο EuroWorking Group, που εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Με πυξίδα το θετικό σενάριο και με στόχο να κλείσει το deal με τους δανειστές εντός του επόμενου 20ημέρου μπαίνει η κυβέρνηση στον κρίσιμο Απρίλιο – τον μήνα που θα καθορίσει όχι μόνον τις οικονομικές, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις. Ποιό είναι το σχέδιο υπέρβασης και οι 3 άξονες του Μαξίμου.

 2. Κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις με αιχμή τα ευγενή ταμεία, περικοπές στο εφάπαξ, μεσοσταθμικά, της τάξης του 10% και
«μαχαίρι» στα μερίσματα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για το ασφαλιστικό που θα μπει, από τη Δευτέρα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειστών και Γιώργου Κατρούγκαλου.


3. Ενας… αρραβώνας κατ΄ανάγκη, ένα θολό «κέντρο» και μια κατακερματισμένη κεντροαριστερά, και ουκ ολίγοι… κουμπάροι, μνηστήρες και υποψήφιοι αρχηγοί σηματοδοτούν την αφετηρία του εγχειρήματος για τη συγκρότηση του «τρίτου πόλου» - του πόλου, που διεκδικεί πολιτικό χώρο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί πως η Πορτογαλία ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές, καθώς όπως διαπιστώνει «είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί για το 2016 στις Βρυξέλλες.

5. Στα άκρα. Την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ζητάει ομόφωνα η συνέλευση των καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε το μεσημέρι στο θέατρο Σφενδόνη μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου του Γιαν Φαμπρ. Την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ αναδιπλώνεται και γνωστοποιεί μέσω νέας ανακοίνωσης πως θα συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί – υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας - τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ και  πως θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

6. Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει την επικαιροποιημένη οδηγία της Ε.Ε. για ένα κοινό σύστημα ασύλου. Δύο διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 60 του νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει χρονικά συντομότερη διαδικασία (14 ημερών) στην εξέταση της αίτησης ασύλου. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης πριν από το Πάσχα. Εν τω μεταξύ,
αναστάτωση επικράτησε στη Χιο, καθώς πρόσφυγες έσπασαν τον φράχτη και έφυγαν από το HotSpot για να φτάσουν στο λιμάνι του νησιού, περιμένοντας ένα πλοίο να τους μεταφέρει στην Αθήνα.

7. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ενωμένης Ευρώπης. Ο άνθρωπος που είπε την πιο διάσημη… μισή φράση. Η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάνννης Μουζάλας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Στο μεταξύ, συνολικά 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν στη χώρα στις 8 το πρωί, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν 339.

8. Η ουσία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι τα κέρδη τους και οι νεκροί μας. Οι εξελίξεις του πολέμου κατά της τρομοκρατίας του ISIS στη Μέση Ανατολή υποδεικνύουν ότι ο στόχος των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων και των συμφερόντων που εξυπηρετούν, είναι η αποδυνάμωση και όχι η εξάλειψη του εχθρού. Γράφει ο Μιχάλης Γιαννεσκής.

9. Η φωτογραφία ενός δίχρονου αποστεωμένου παιδιού από τη Νιγηρία, να πίνει νερό από το μπουκάλι μια Δανέζας εθελόντριας είχε κάνει το γύρο του κόσμο πριν λίγο καιρό. Οι γονείς του παιδιού το εγκατέλειψαν γιατί πίστεψαν ότι είναι μάγος. Έκτοτε περιφερόταν μόνο του στους δρόμους, τρώγοντας τα αποφάγια άλλων. Μια άλλη ζωή ξεκίνησε όμως για τον Hope. Δείτε πως είναι σήμερα, 8 εβδομάδες μετά.

10. Η Ζάχα Χαντίντ, έφυγε από τη ζωή χθες, εντελώς απροσδόκητα, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 65 ετών.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου