Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Φιντέλ Κάστρο: Θα πεθάνω, αλλά κρατήστε τις ιδέες μου ζωντανές

Χαρακτήρα πολιτικού αποχαιρετισμού είχε η ομιλία του εμβληματικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο στο συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC). Ο Φιντέλ μίλησε για το θάνατο αλλά και την παρακαταθήκη του που σε κάθε περίπτωση θα μείνει ζωντανή.

 
Με τρεμάμενη φωνή ο Φιντέλ Κάστρο εκφώνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Κόμματος, λέγοντας στα μέλη του συνεδρίου πως σύντομα θα πεθάνει και καλώντας τους Κουβανούς να «βοηθήσουν ώστε οι ιδέες του να παραμείνουν ζωντανές».

«Αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις τελευταίες φορές που μιλώ από αυτήν την αίθουσα. Ψήφισα όλους τους υποψήφιους που προτάθηκαν από το συνέδριο και είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση και την τιμή που μου κάνετε όλοι σας, να με ακούτε. Τους συγχαίρω όλους, όμως πρωτίστως τον σύντροφο Ραούλ Κάστρο για τις μεγάλες του προσπάθειες», υπογράμμισε ο Φιντέλ Κάστρο, στην αρχή της ομιλίας του.

 «Σύντομα θα είμαι 90 χρονών», είπε ο Κάστρο. «Για όλους έρχεται η ώρα μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτόν τον πλανήτη ότι αν λειτουργήσουν με θέρμη και αξιοπρέπεια, μπορούμε να πράξουμε  τα υλικά και τα πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς ανακωχή για την απόκτησή τους», υπογράμμισε ο ιστορικός ηγέτης του νησιού της Επανάστασης.


Ο Φιντέλ Κάστρο, τα τελευταία χρόνια, μετά την αλλαγή σκυτάλης με τον αδελφό του Ραούλ στην ηγεσία της Κούβας αλλά και μετά την επιβάρυνση της υγείας του, έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Η χθεσινή του εμφάνιση ωστόσο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.


Εμφανώς καταβεβλημένος αλλά με ακμαίο φρόνημα, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας εμφανίστηκε φορώντας μια φόρμα. καθ’όλη τη διάρκεια της ομιλίας του παρέμεινε καθιστός, κάνοντας μικρά διαλείμματα για να ρίξει μια ματιά στο χειρόγραφο του λόγου του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που απευθύνθηκε στα μέλη του Κόμματος που είχαν προσέλθει στο συνέδριο, για να τους ευχαριστήσει για την ενεργό συμμετοχή τους στις διεργασίες. Τα μέλη του κόμματος, από την άλλη φώναζαν ρυθμικά το μικρό του όνομα, αποθεώνοντας τον ηγέτη τους.



Επανεκλογή Ραούλ Κάστρο στη θέση του ΓΓ του ΚΚ Κούβας

Στο μεταξύ, ο Ραούλ Κάστρο επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του ΚΚ Κούβας ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα του νησιού της Καραϊβικής.

Η ηγετική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος παραμένει χωρίς αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριό του.


 
Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Φιντέλ Κάστρο, είχε αποχωρήσει ντε φάκτο από την ηγεσία του το 2006 και τυπικά το 2011.

Το ΚΚ Κούβας είχε προέλθει - το 1965 - από τη συγχώνευση του αριστερού αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος της 26ης Ιουλίου του Φιντέλ Κάστρο και του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ήταν το παραδοσιακό κομμουνιστικό κόμμα του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου