Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Καμιά ανοχή στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής του Μιχάλη Αλεξανδρίδη Διευθυντή των εφημερίδων ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το γράψαμε, το ξαναγράψαμε και το επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά:

- Κράτος που αδυνατεί να ασκήσει κυριαρχία στην επικράτειά του, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο.

- Κυβέρνηση που αδυνατεί να ασκήσει διοίκηση και να επιβάλει το νόμο στο χώρο ευθύνης της, δεν μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι εκτελεστική εξουσία.

- Λαός που ανέχεται να ζει σε ένα τέτοιο κράτος και να υπομένει τέτοια κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να είναι άξιος της μοίρας του.

Νομίζω ότι ξεπερνά κάθε λογική η διαπίστωση ότι ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων αποδέχεται στωικά την παραίτηση του κράτους μας από τις στοιχειώδεις λειτουργίες του.

Δεν εννοώ την αδυναμία του να περιφρουρήσει τα σύνορα και να ελέγχει όλους όσοι εισέρχονται στην επικράτειά του χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ούτε καν αναφέρομαι στην ντροπιαστική του ανεπάρκεια να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές των διεθνών συμφωνιών σχετικά με την οργάνωση της αναγκαστικής φιλοξενίας πολλών χιλιάδων ξένων ανθρώπων, που βρέθηκαν στη χώρα μας είτε για να αποφύγουν τον πόλεμο και τις διώξεις στην πατρίδα τους, είτε καθ’ οδόν στην αναζήτηση μιας νέας ευκαιρίας ζωής για τις οικογένειές τους.

Εννοώ στην πανθομολογούμενη αδυναμία του να καθορίσει και να επιβάλει κανόνες στην παραμονή και την κίνησή τους μέσα στην ελληνική επικράτεια.


Για μήνες ολόκληρους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονταν στην χώρα μας, είτε δεν καταγράφονταν καθόλου είτε καταγράφονταν και ακολούθως… χάνονταν. Ούτε αριθμός προτεραιότητας οικογένειας τους δινόταν ούτε περιορισμούς στην κίνησή τους και την παραμονή τους υφίσταντο. Πήγαιναν όπου ήθελαν, έμεναν όπου ήθελαν και για όσο ήθελαν, έκαναν ό,τι ήθελαν. Αποτέλεσμα, να περνούν χωρίς χαρτιά προς τη Βόρεια Ευρώπη -ασχέτως αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες- και, από την ημέρα που έκλεισαν τα σύνορα, να στοιβάζονται κατά χιλιάδες στην Ειδομένη, περιμένοντας να παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία να περάσουν στα Σκόπια, να επιχειρήσουν να το κάνουν αυτό παράνομα ή στην απόγνωσή τους να κλείνουν τις γραμμές των τρένων, εκδικούμενοι την οικονομία της Ελλάδας, επειδή οι χώρες της Ευρώπης έκλεισαν τα σύνορά τους…

Όσο θεωρώ υποχρέωσή μας να προσφέρουμε ανθρώπινη φιλοξενία στους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, όσο πιστεύω ότι η Ευρώπη οφείλει να βλέπει με κατανόηση το αίτημά τους να τύχουν μια νέα ευκαιρία επιβίωσης στις Δημοκρατίες της Δύσης, άλλο τόσο είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την απόπειρα βίαιης παραβίασης των συνόρων των Σκοπίων, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, όπως και με την ενέργεια ορισμένων να αποκλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, οδηγώντας σε τεράστια οικονομική ζημιά τη χώρα μας.

Τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου