Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Συμφωνία με «ρήτρα απόκλισης» TVXS Ανάλυση

Με δύο προϋποθέσεις κι ένα θετικό αναπτυξιακό σενάριο απαντά η κυβέρνηση στο σχέδιο των δανειστών για πρόσθετα, εφεδρικά μέτρα ύψους έως και 3 δις ευρώ, αποδεχόμενη ουσιαστικά μια συμφωνία με «ρήτρα απόκλισης».
Η εν λόγω «ρήτρα», που μένει ακόμη να αποτυπωθεί στη δεσμευτική επίσημη μορφή της, θα προβλέπει στην πράξη την λήψη έκτακτων μέτρων εάν, και όταν καταγράφεται υστέρηση από τους δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους συγκλίνουν Ελλάδα και ευρωπαϊκοί θεσμοί – η εφαρμογή της όμως, όπως τουλάχιστον διαμηνύει το Μαξίμου, έχει ως προϋπόθεση το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Μαξίμου: Τεχνική συμφωνία έως την Πέμπτη

Η θέση αυτή, στην οποία κατέληξε χθες η κυβέρνηση μετά από έντονο προβληματισμό για τις παγίδες που εμπερικλείει το νέο σχέδιο Σόιμπλε, θα μπει από σήμερα στο τραπέζι των τελικών διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, με στόχο του Μαξίμου να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ακόμη και πριν από το Eurogroup της Πέμπτης.


Το επόμενο βήμα, πάντοτε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι η επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και, αμέσως μετά, η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Στο πλαίσιο, δε, αυτής της συζήτησης η κυβέρνηση καθιστά πλέον απολύτως σαφές ότι είναι διατεθειμένη «να συναινέσει σε προτάσεις για πιθανά πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται εάν δεν υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος» - ήτοι, στην πρόταση Σόιμπλε για «εφεδρικά» έκτακτα μέτρα προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% έως το 2018.

Τα εφεδρικά, έκτακτα μέτρα

Σε αυτά τα «εν υπνώσει», έκτακτα μέτρα οι πληροφορίες φέρουν να συμπεριλαμβάνονται επίμαχες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο διαμηνύουν ότι πρόκειται για «μέτρα που… ουδέποτε πρόκειται να ληφθούν, καθώς οι στόχοι θα επιτευχθούν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ θα διαψευσθούν  για μια ακόμη φορά».

Εδώ, κυρίαρχη θέση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έχει και το θετικό αναπτυξιακό σενάριο – η πεποίθηση, δηλαδή, πως τα στοιχεία της Εurostat θα δείξουν πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και μεγάλο μέρος της πρόσθετης προσαρμογής που αξιώνει το ΔΝΤ θα καλυφθεί από τη δυναμική της ανάπτυξης. Προς επιβεβαίωση τούτου, δε, κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat για το 2015 την Πέμπτη και τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις τους, θα δείχνουν ύφεση μόλις 0,3%.

Το μήνυμα Δραγασάκη

Πάνω σ’ αυτή την θετική οπτική των δημοσιονομικών μεγεθών χτίζεται και η άμυνα της Αθηνας έναντι του ετεροβαρούς συμβιβασμού με το ΔΝΤ που προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ανοιχτά πάντως τα μέτωπα του προβληματισμού και με εγρήγορση για πιθανή νέα εμπλοκή.

«Άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση, αν και τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, γιατί η διαφωνία δεν είναι μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, αλλά στις διαφωνίες μεταξύ τους», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινοβραδυνή δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

«Η  κυβέρνηση», πρόσθεσε, «επιδιώκει να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού… Οτιδήποτε πέρα από αυτή δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση εκλέχθηκε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη συμφωνία», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο στην τελική αυτή φάση των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου