Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Ο Ραχόι κερδίζει τις εκλογές, οι Σοσιαλιστές διαψεύδουν τους δημοσκόπους


Ο Ραχόι κερδίζει τις εκλογές, οι Σοσιαλιστές διαψεύδουν τους δημοσκόπους
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο.

Ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 τον Δεκέμβριο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εναλλάσσεται στην εξουσία με το PP για πάνω από 30 χρόνια, λαμβάνει 85 έδρες, από 90 που είχε τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν στην δεύτερη θέση τον συνασπισμό του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos, που συγκροτείται από το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο του Κομμουνιστικού Κόμματος, κερδίζει 71 έδρες. Παρόμοιο αποτέλεσμα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν το Podemos είχε 69 βουλευτές και δύο το Izquierda Unida.


Το νεόκοπο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο, αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.

Το αποτέλεσμα προσεγγίζει εκείνο των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου