Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Δημοκρατική Συμπαράταξη: 50 βήματα για την αλλαγή πολιτικής

Αποτέλεσμα εικόνας για δημοκρατικη συμπαραταξηΣτη δημοσιοποίηση 50 νέων θέσεων-βημάτων για την αλλαγή πολιτικής προχώρησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), μετά την επεξεργασία της πρότασης για μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής από τη Συνδιάσκεψη.
Όπως επισημαίνεται, στα 50 σημεία δεν περιλαμβάνονται ειδικές αναφορές μέτρων πολιτικής για κάθε τομέα της οικονομίας, αναδεικνύονται, κυρίως οριζόντια μέτρα πολιτικής που αφορούν το σύνολο της οικονομίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται:
-Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, με μείωση των επιτοκίων, αλλά και των άλλων πρόσθετων χρεώσεων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας.
-Η παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για επενδύσεις, ιδιαίτερα αυτές που δημιουργούν απασχόληση (σε ποσοστό συνδεδεμένο με την αύξηση του ΑΕΠ) και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
-Η απελευθέρωση όλων των αγορών και περιορισμός της ολιγοπωλιακής διάρθρωσής τους, παράλληλα με την ισχυροποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ρυθμιστικών αρχών για την αποτελεσματική εποπτεία κατά ολιγοπωλιακών πρακτικών.
-Η ευρύτατη υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και συνυπολογισμός τους στη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου.
-Η καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για έντιμους και ικανούς Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους και συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς αυτό.
-Κίνητρα για τους νέους επιστήμονες ώστε να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, και στήριξή τους με δωρεάν παραχώρηση γης.
-Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση ή νομοσχέδιο που αφορά τα θέματα Ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
-Ισχυρό πλαίσιο για τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, με πρώτο βήμα την καθολικότητα εφαρμογής (και την θεσμική επεκτασιμότητα)  των Συλλογικών Συμβάσεων.
-Ενίσχυση του ρόλου των επαγγελματικών ταμείων ώστε να αναπτυχθούν οι συμπληρωματικές παροχές, μέσα από την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης. Επιλογή μεταξύ Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Επαγγελματικών Ταμείων.
-Δέσμευση για προσλήψεις Νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία (ώστε να πλησιάζουμε τα διεθνή στάνταρντ) με αίτημα εξαίρεσης από τους Μνημονιακούς Περιορισμούς.
-Γενίκευση του Ολοήμερου Σχολείου με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εφαρμογή των ομίλων δραστηριοτήτων στα γυμνάσια.
-Αποδέσμευση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και νέο σύστημα εισαγωγών με βάση το Εθνικό απολυτήριο.
-Ριζική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου. Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή.
-Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδεμένη από τη θητεία της Βουλής.


Οι νέες πολιτικές προτεραιότητες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στηρίζονται στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνει, για:
Ενίσχυση της Ανάπτυξης, προσέλκυση επενδύσεων, στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Σύγχρονο κράτος φιλικό στον πολίτη και την Ανάπτυξη. Με διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση παντού. Με πραγματική Αποκέντρωση και στήριξη των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος που διασφαλίζει την Κοινωνική Συνοχή, προωθεί ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με πρόσβαση και ποιοτικές υπηρεσίες για τον κάθε πολίτη.
Αναβάθμιση της ποιότητας του Εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να αποτελεί και «κλειδί» για την πρόσβαση σε εργασία και επιχειρηματικότητα, με παράλληλα μέτρα και για την οικονομική «ανακούφιση» της οικογένειας.
Ενεργές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές στον τομέα του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας ζωής. Ανάδειξη της σημασίας του Περιφερειακού-Χωρικού Σχεδιασμού για μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης με την συμμετοχή όλης της κοινωνίας.
Αξιόπιστο και διαφανές πολιτικό σύστημα και ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών.
Νέες πολιτικές και τομές στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, με την αποφασιστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, ώστε η Ε.Ε., πολιτικά ενοποιημένη, να αποκτήσει και πάλι την ενεργό στήριξη των Ευρωπαϊκών λαών και να καταστεί ικανή για την απόκρουση της απειλής των ξενόφοβων και ρατσιστικών λογικών.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επισημαίνει ότι οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει, το νέο πλαίσιο των πολιτικών της προτεραιοτήτων, «αποτελούν μια ουσιαστική συμβολή και στον διάλογο και στις πρωτοβουλίες που εξελίσσονται για την αναγέννηση του μεγάλου ρεύματος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».
Αποτελούν όμως, όπως τονίζει, και μια αξιόπιστη βάση για τις αναγκαίες αλλαγές στο «Πρόγραμμα»-Μνημόνιο που υπέγραψε η Κυβέρνηση, ώστε να διορθωθούν μέτρα και παρεμβάσεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη, και οδηγούν σε απόγνωση μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου