Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Περί απλής αναλογικής- Της Μαριάνας Πυργιώτη Σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να νοθεύει τη λαϊκή βούληση δίνοντας στο πρώτο κόμμα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ από αυτή που του έδωσε ο λαός με την ψήφο του, και μάλιστα σε βάρος των άλλων κομμάτων. Στην πράξη όμως -και επιτρέψτε μου να εξειδικεύσω, στην πράξη εν Ελλάδι- ισχύει δυστυχώς η γνωστή ρήση: “Το κακό με τα πολιτικά ανέκδοτα είναι ότι... εκλέγονται”.

Καταρχάς εκλέγονται βουλευτές με όλα σχεδόν τα κόμματα, τα οποία πέραν των άλλων δεινών ρέπουν και προς την καραγκιοζοποίηση της πολιτικής λόγω “δημοφιλίας”. Ο λόγος που τα ανέκδοτα δεν εκλέγονται -εύκολα- σαν κομματικοί οργανισμοί είναι το όριο του 3%, διαφορετικά θα είχαμε ζήσει απίθανες σκηνές στο κοινοβούλιο. Στο ερώτημα λοιπόν “πόσους αμοραλιστές, άρρωστα φιλόδοξους, ψωνισμένους, λαϊκιστές κλπ. αντέχει η χώρα;” δυστυχώς για την απλή αναλογική η απάντηση πέφτει στους δικούς της ώμους.

Η πολιτική συγκυρία σε συνδυασμό με τη θυμική ψήφο, ίδιον των Ελλήνων, μπορούν να φέρουν στη Βουλή και στη συνέχεια σε υπουργικά έδρανα περισσότερα πολιτικά ανέκδοτα απ’ όσα αντέχει η χώρα. Διότι τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων μικρών κομμάτων θα είναι εκεί και θα περιμένουν υποψήφιους προέδρους ή αρχηγούς.


Η πιθανότητα συμμετοχής σε μια κυβέρνηση μετά από παζάρια, εκβιασμούς, πολιτικά και όχι μόνο πάρε δώσε, θα ανοίξει σε πολλούς την όρεξη. Και αυτοί οι πολλοί είναι είτε εν ενεργεία πολιτικοί είτε εν δυνάμει πολιτικοί. Η περίφημη διαπλοκή, η πολιτικοοικονομική διαφθορά, που μας έχουν στοιχίσει πανάκριβα σ’ αυτή τη χώρα, θα πάρουν άλλες διαστάσεις. Από κοντά και τα ΜΜΕ, που έχουν βαρύνοντα ρόλο στην προβολή κομμάτων και προσώπων.

Με άλλα λόγια, αντί να θεραπεύσει παθογένειες, η απλή αναλογική θα προκαλέσει νέες και μεγαλύτερες. Η μόνη λύση είναι ένα κατά πολύ χαμηλότερο των 50 εδρών μπόνους στο πρώτο κόμμα, ώστε να πιέζει μεν προς κυβερνήσεις συνεργασίας σεβόμενο παράλληλα την ετυμηγορία των πολιτών, αλλά να μην οδηγεί το ήδη βαριά άρρωστο σύστημα στην πλήρη πολιτική εξαχρείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου