Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Μια Ευρώπη που αρνείται τις αρχές της


editorial
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσφυγικό, χωρίς αμφιβολία, συνιστούν μεγάλη οπισθοχώρηση στο ζήτημα του ασύλου, καταστρατήγηση των διεθνών συμβάσεων και, συνεπώς, δραστική περιστολή των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που φέρνουν αυτές οι προτάσεις οδηγεί στη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής ασύλου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, εκ των πραγμάτων, οδηγεί σε αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες. Αλλιώς δεν θα χρειάζονταν νέοι κανόνες. Θα εφαρμόζονταν οι υπάρχοντες.

Αλλά ποια είναι η νέα πολιτική που προτείνεται;


Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου στενεύουν ασφυκτικά. Συρρικνώνεται το χρονικό διάστημα στο οποίο τα αρμόδια όργανα θα αποφαίνονται για τα σχετικά αιτήματα. Καθιερώνονται όροι με πολύ γενικό και αφηρημένο περιεχόμενο, ώστε κάθε φορά να μεταφράζονται κατά το δοκούν.

Αλλοτε διασταλτικά και κατά κανόνα συσταλτικά. Τι θα πει, για παράδειγμα, αιτήσεις ασύλου που «κρίνονται απαράδεκτες ή προδήλως αβάσιμες»; Με ποια κριτήρια θα χαρακτηρίζονται με αυτόν τον τρόπο;

Ακόμη χειρότερο είναι το καθεστώς στο οποίο θα καλούνται να ζήσουν οι αιτούντες άσυλο, για όσο διάστημα θα αναμένουν να εξεταστεί η αίτησή τους.

Αν δεν τους κλείνουν σε στρατόπεδα, θα τους έχουν υπό διαρκή αστυνομική επιτήρηση. Οποιαδήποτε παρεκτροπή του αιτούντος άσυλο από αυτό το καθεστώς θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απόρριψη της αίτησής του.

Ξεχωριστό, επίσης, ενδιαφέρον στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει η προσπάθεια να σταματήσουν οι λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις ανθρώπων, που προφανώς δεν θα έχουν καμία αξία αν θεσμοθετηθεί και ισχύσει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.

Τέλος, οι ασφαλείς τρίτες χώρες θα ορίζονται σε κεντρικό ευρωπαϊκό και όχι σε
εθνικό επίπεδο.

Είναι σαφές πως αν ισχύσουν όλα αυτά, οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη φοβική προς τους πρόσφυγες και περισσότερο κλειστή στον εαυτό της. Μια τέτοια Ευρώπη, όμως, είναι εντελώς ανοικτή στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την Ακροδεξιά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι μια Ευρώπη που αρνείται τις δικές της ιδρυτικές αρχές και τις παραδόσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε.

Μια Ευρώπη που, αντί να ενώνει, θα καταλήξει να δημιουργεί χάσματα, όχι μόνο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό της
Συντάκτης: 
ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου