Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Με τους Σοσιαλιστές στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας


Υπό το καθεστώς του παρατηρητή παίρνει μέρος στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών στη οποία συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο μόνος από την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, τη λιτότητα, την ασφάλεια και το προσφυγικό. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου θεωρείται ως «ζέσταμα» εν όψει της Διάσκεψης των χωρών του Νότου, που διοργανώνεται στην Αθήνα σε 15 ημέρες, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών θα γίνει στο κάστρο Chateau de La celle Saint - Cloud, 12 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού.

Παρ’ ότι προσκεκλημένος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, δεν θα συμμετάσχει τελικά λόγω του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε τη χώρα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου