Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Στο σκαμνί ξανά ο Ψυχάρης για το πόθεν έσχες, λέει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αναίρεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα για τον επικεφαλής του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη και αναβλήθηκε επ’ αόριστον η δίκη του, άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.


Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων πόθεν έσχες και εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα το οποίο είχε επιδοθεί νόμιμα στον επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος.

Η Ξένη Δημητρίου έκρινε ότι η «ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφερθεί ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρει τη μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση».Τον τελικό λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου όπου θα εισαχθεί η αναίρεση της Ξένης Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Ψυχάρης σε δίκη, κάνοντας δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης, που τόνιζαν ότι στο περιεχόμενό του δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο επικεφαλής του ΔΟΛ τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, από αμέλεια ή από δόλο.

Έτσι, η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να προσδιοριστεί η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον επικεφαλής του ΔΟΛ.

Ο Σταύρος Ψυχάρης κατηγορείται για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου