Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ανοίγει μέτωπο και με τους Κούρδους στη Συρία ο Μπασάρ Αλ Άσαντ

Μέτωπο με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας φαίνεται ότι ανοίγει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, καθώς βομβαρδίζει από αέρος και με πυροβολικό, για δεύτερη ημέρα, την πόλη Χασάκα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.


Οι δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες ελέγχουν τον συριακό βορρά μετά την αποχώρηση, το 2012, του μεγαλύτερου μέρους του συριακού στρατού, ανακοίνωσαν ότι εκκενώνουν την πόλη από χιλιάδες αμάχους.

Οι σχέσεις των Κούρδων, ειδικά του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που ελέγχει την κατάσταση στις κουρδικές επαρχίες της Συρίας, με το καθεστώς Άσαντ, ήταν σε γενικές γραμμές ουδέτερες. Οι Κούρδοι μάχονταν κυρίως κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και κατά ισλαμικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς να εμπλέκονται σε μεγάλες μάχες κατά του συριακού στρατού, πέρα από τοπικά περιστατικά.


«Όποιος μπορεί να φέρει όπλα έχει επιστρατευθεί για τη μάχη ενάντια στο καθεστώς και τις συμμορίες του», δήλωσε ο εκπρόσωπος των YPG Ρεντούρ Ξελίλ.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν κηρύξει αυτόνομη ομόσπονδη οντότητα των τριών κουρδικών επαρχιών εντός Συρίας, πράξη στην οποία αντιτίθεται τόσο το συριακό καθεστώς όσο και η συριακή αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου