Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Σχέδια για σύνοδο ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα


Τσίπρας-Ολάντ-Ραχόι
Σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της με Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο και Μάλτα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας φραγμός στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου από τη Γερμανία, φέρεται να προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει να απευθύνει πρόσκληση στους ηγέτες των παραπάνω έξι χωρών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία «σύνοδος κορυφής» των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα, με προτεινόμενη ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει έρθει σε επαφή με κάποιους από τους παραπάνω ηγέτες προκειμένου να απευθύνει σχετικό αίτημα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Υπενθυμίζεται ότι αρχικές επαφές είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο για μία κοινή συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου.



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της διάσκεψης αναμένεται να τεθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σε οικονομικό αλλά και πολιτικό-θεσμικό επίπεδο, με τη σύνοδο να αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία είναι μάλλον ευνοϊκή για ανάλογα σχέδια, καθώς ορισμένες από τις παραπάνω χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν θέματα δημοσιονομικών παρεκκλίσεων από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ το Βερολίνο συνεχίζει να προβάλει την ανάγκη αυστηρής λιτότητας στα κράτη-μέλη, αντί για την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, η απόφαση στο βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την Ε.Ε., έχει
ενισχύσει τις φωνές που ζητούν ριζική αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η «συνάντηση των 7» αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα, η οποία -στον απόηχο του Brexit- θα έχει ως βασικό αντικείμενο το πώς διαμορφώνεται πλέον το μέλλον της Ευρώπης.
Συντάκτης:
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου