Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Σε ξενοδοχεία της Βασιλίτσας οι πρώτοι 200 πρόσφυγες

Σε ξενοδοχεία της Βασιλίτσας οι πρώτοι 200 πρόσφυγεςΣτα Γρεβενά έφθασαν αργά το βράδυ της Τετάρτης 200 πρόσφυγες από την Συρία και εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχεία, στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

Η άφιξή τους στα Γρεβενά και η φιλοξενία τους στα ξενοδοχεία, γίνεται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία έχει αναλάβει το κόστος φιλοξενίας, με σύμβαση που έχει υπογράψει με τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων.

Επίσης, ακόμα 200 πρόσφυγες από τη Συρία αναμένονται αργά το απόγευμα και αύριο για να φιλοξενηθούν σε άλλα δύο ξενοδοχεία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Ευάγγελος Σημανδράκος, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «το σχέδιο της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρει ότι στα ορεινά Γρεβενά θα φιλοξενηθούν συνολικά 650 πρόσφυγες».


Στην πλειονότητά τους είναι οικογένειες με παιδιά και προέρχονται από τα hot spot της Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Ημαθία), Διαβατών και Σόφτεξ (Δήμος Δέλτα), Χέρσου και Νέας Καβάλας (Δήμος Κιλκίς). Έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία των αιτήσεων ασύλου και βρίσκονται στο στάδιο της μετεγκατάστασης σε χώρα της Ευρώπης.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν συνάψει συμβάσεις, λαμβάνουν από την Ύπατη Αρμοστεία ημερήσια αποζημίωση 23ευρώ ανά άτομο, ενώ με ρητό τρόπο προβλέπεται ότι στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται η παροχή πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος, καθώς και η παροχή παιδικού ή βρεφικού γάλακτος.

Παρ' ότι η φιλοξενία των προσφύγων είναι προσωρινή, στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών προετοιμάζονται πυρετωδώς, καθώς ο χειμώνας στην ορεινή περιοχή της Πίνδου έρχεται νωρίς.

«Οι καλύτερες δυνατές συνθήκες παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η εξασφάλιση συγκοινωνίας για εξακόσιους πενήντα ανθρώπους, που θα χρειάζεται να έρχονται στην πόλη των Γρεβενών, ο συχνός αποχιονισμός σε όλο το δίκτυο που θα διαμένουν, καθώς και η δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης ή δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας» σημείωσε ο Ευάγγελος Σημανδράκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τους επαγγελματίες της πόλης, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.
πηγή: SELEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου