Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Συγκίνηση στην Ομογένεια για τον θάνατο του Λινάρδου Βαμβακάρη


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Λινάρδος (Λίλος) Βαμβακάρης, ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που διασκέδασε τους ομογενείς τη δεκαετία του ’60 και του ‘70 δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Τον πρόδωσε η καρδιά του στις 11 Σεπτεμβρίου και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών.

Ο πρόωρος θάνατός του έχει βυθίσει στο πένθος την σύζυγό του Ειρήνη, τα παιδιά του Αρετή και Αργύρη, την μητέρα Κυπαρισσία (Σούλα) Βαμβακάρη, τα αδέλφια του Νικολέτα και Αθανάσιο Κουτσοθανάση, Μαρία-Ελπίδα και Δημήτριο Καντάρη, τα ανίψια Αργυρώ και Νικόλαο Μάσσιο, Κυπαρισσία-Σούλα και Ριχάρδο
Γουίλντ, Φραντσέσκα και Κώστα Κουρμούση, Ιωάννη και Ειρήνη Καντάρη, Κατερίνα και Δημήτριο Μπεγνή.

Η κηδεία του τελέστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Γ’ Νεκροταφείο και ήταν πάνδημη, καθώς πολλοί συγγενείς και φίλοι, καλλιτέχνες και συνεργάτες του απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον μεγάλο καλλιτέχνη και συνάμα τον νεώτερο της οικογένειας Βαμβακάρη.


Η αδελφή του εκλιπόντα Νικολέτα Βαμβακάρη Κουτσοθανάση, η οποία είναι η μόνη από τα παιδιά του αειμνήστου Αργύρη Βαμβακάρη που ζει στην Αμερική, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε ότι ο Λινάρδος αγάπησε την Ομογένεια και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι άλλοι καλλιτέχνες όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από όλη την Αμερική.
Στην αγγελία θανάτου που καταχωρήθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» της 17ης Σεπτεμβρίου η Νικολέτα Βαμβακάρη-Κουτσοθανάση, μεταξύ άλλων, έγραψε: «Πρώτος έφυγε ο μεγάλος Μάρκος Βαμβακάρης. Δεύτερος ο πατέρας μου Αργύρης, ο μάγος του μπουζουκιού που σκόρπισε μόνο χαρά και αγάπη με τη μουσική του για χρόνια στην Αμερική. Τρίτος ο μεγάλος Γιάννης Παλαιολόγου, γιος της αδελφής του Μάρκου, ο αριστερόχειρας μάγος του μπουζουκιού και του μορίου. Τέταρτος ο Λίλος το παιδί θαύμα της δεκαετίας του ‘60 και ‘70».
«Ας θυμόμαστε τις γλυκιές πενιές τους που απάλυναν τους πόνους όλων. Τώρα όλοι εκεί πάνω κάνουν παρέα, μια μεγάλη ρεμπέτικη παρέα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει», ανέφερε η αδελφή του εκλιπόντα.
Ο Λινάρδος Βαμβακάρης γεννήθηκε το 1956 και σε ηλικία 8 ετών ήρθε με την μητέρα του Κυπαρισσία (Σούλα) και τις αδελφές του Νικολέτα και Ελπίδα με την πτήση της KLM.
O πατέρας του, ο αείμνηστος Αργύρης Βαμβακάρης, του είχε φτιάξει ένα μικρό μπουζούκι και ο Λινάρδος εξέπληξε όλους τους συνεπιβάτες – ομογενείς και Αμερικανούς με τη δεξιοτεχνία του.

Ο Λινάρδος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και εργάστηκε μαζί του στα μεγαλύτερα κέντρα διασκέδασης των ομογενών και συγκεκριμένα στο «Jerry» στην Τζαμέικα, στο «Nobles House» στο Γκρέιτ Νεκ και σε όλα σχεδόν τα νυχτερινά κέντρα της 8ης Λεωφόρου στο Μανχάταν, μεταξύ των οποίων τη «Σπηλιά», «Αλί-Μπαμπάς», το «Μπριτάνια», το «Αράμπιαν Νάιτς».
Στο τελευταίο συνεργάστηκε με τον αγαπημένο του εξάδελφο τον Γιάννη Παλαιολόγο και την Καίτη Γκρέυ. Ο εκλιπών ήταν από τους ελάχιστους που είχαν την τύχη να συνεργαστούν με μεγάλα ονόματα και να περιοδεύσουν μαζί τους σε όλη την Αμερική.

Το 1979 αποφάσισε να ακολουθήσει την επιθυμία της συζύγου του Ειρήνης και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έναν χρόνο αργότερα απέκτησαν την Αρετή και το 1984 τον γιο τους Αργύρη. Ο εκλιπών απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία των παιδιών του. Η Αρετή σπούδασε ξένες γλώσσες και ο Αργύρης Πληροφορική και είναι παράλληλα και μουσικός.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε τον Παλαιολόγο, τον Διονυσίου και τον Μενιδιάτη, την Αντζελα Δημητρίου, τον Κόκκοτα, τον Μαργαρίτη.
Μερικά χρόνια αργότερα αξιώθηκε να ανοίξει το δικό του κέντρο στην Οδό Καποδιστρίου στον Πειραιά και το ονόμασε «Οι πενιές του Βαμβακάρη».
 πηγή ανάρτησης: www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου