Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ανοίγουν οι σχολικές τάξεις για 1.500 προσφυγόπουλα


Προσφυγόπουλα σε σχολική τάξη
Σήμερα ξεκινά η σχολική χρονιά για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολεία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.
Η αρχή γίνεται από συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε 20 σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Ηπείρου, όπου θα λειτουργούν τμήματα Νηπιαγωγείου για παιδιά 4 και 5 ετών, και σε 20 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, όπου θα λειτουργούν από τις 2 μέχρι τις 6 το απόγευμα τμήματα Δημοτικού και Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα σπουδών για τα προσφυγόπουλα επιλέχτηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και περιλαμβάνει ελληνικά, αγγλικά ή άλλη ξένη γλώσσα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία προτίθενται να εγκατασταθούν οι γονείς των παιδιών, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και γυμναστική.


Συνολικά 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα καλύψουν τις ανάγκες της προπαρασκευαστικής εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ενώ προχωρά η διαδικασία επιμόρφωσης των καθηγητών από εθελοντές προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του προγράμματος.

Δέκα τίτλοι σχολικών βιβλίων έχουν ετοιμαστεί για όλες τις τάξεις και θα τυπωθούν σε συνολικά 25 χιλιάδες αντίτυπα, αριθμός που αναμένεται να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες και επόμενων ετών.

Όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, «ο παιδαγωγικός στόχος , που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί, μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα, θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα Ελληνόπουλα».

Για τη μεταφορά των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας στις σχολικές μονάδες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει επιστρατεύσει δώδεκα λεωφορεία.

Συγκεκριμένα, από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα θα αναχωρήσουν 198 παιδιά για τέσσερα δημοτικά σχολεία και 45 παιδιά για ένα γυμνάσιο. Από τη δομή του Λαυρίου θα μεταφερθούν 33 παιδιά σε δυο δημοτικά σχολεία και 14 παιδιά σε ένα γυμνάσιο.

Επίσης από το Δερβένι (Δίον) 33 παιδιά θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό ένα δημοτικό σχολείο και 14 παιδιά σε ένα γυμνάσιο. Συνολικά 144 παιδιά που φιλοξενούνται στα Λαγκαδίκια θα φοιτήσουν σε δυο δημοτικά και ένα γυμνάσιο.

Πενήντα παιδιά που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της Κόνιτσας θα φοιτήσουν σε δημοτικό σχολείο της περιοχής και 52 προσφυγόπουλα από την ίδια δομή σε ένα γυμνάσιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει αναλάβει και τη διανομή ενός school kit για κάθε παιδί δημοτικού, το οποίο περιλαμβάνει στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμα, ξύστρα, κασετίνα, τετράδια και ψαλίδι.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, «δεν θα γίνει καμία μετακίνηση παιδιών που δεν είναι εμβολιασμένα».

Σε Μυτιλήνη και Ωραιόκαστρο
Έπειτα από συντονισμένη αντίδραση δημοκρατικών πολιτών, οι ρατσιστές που έβαλαν λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης επειδή θα δεχτεί προσφυγόπουλα, αναγκάστηκαν να «ανακρούσουν πρύμναν» και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους.

Σε σύσκεψη, που έγινε χθες το μεσημέρι, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σχέδιο της κατάληψης και απλά να ζητήσουν ενημέρωση από επίσημα χείλη, επιφυλασσόμενοι για ένα είδος αποχής, κρατώντας τα παιδιά τους στο σπίτι τη συγκεκριμένη μέρα.

Ωστόσο, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης 60 έως 70 γονείς του 1ου Δημοτικού απειλούν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αν αυτό δεχτεί πρόσφυγες.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου