Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Η 7χρονη Bana τουιτάρει τον τρόμο από το πολιορκημένο Χαλέπι


Όταν η 7χρονη Bana al-Abed ξύπνησε από από τον απογευματινό της ύπνο, ρώτησε τη μητέρα της αν ήταν ήδη το πρωί. Το φως έμπαινε μέσα από το παράθυρό τους. Αλλά δεν επρόκειτο για τις ηλιαχτίδες του ήλιου… Η γειτονιά τους είχε «φωταγωγηθεί» από τις βόμβες φωσφόρου που έσκαγαν σε απόσταση αναπνοής.

«Όταν σκάνε οι βόμβες, οι καρδιές μας ταρακουνιούνται πριν προλάβουν να σειστούν τα κτίρια», λέει η μητέρα του μικρού κοριτσιού, Fatemah μιλώντας μέσω Skype, με την κόρη της να βρίσκεται στο πλευρό της, σε ένα αμυδρά φωτισμένο δωμάτιο στο σπίτι τους  στο Χαλέπι. Από έξω ακούγονται πυροβολισμοί.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών, οι βόμβες πέφτουν σαν βροχή πάνω στα ερείπια των πολιορκημένων ανατολικών προαστίων του Χαλεπίου. Μια αδυσώπητη σφαγή διαπράττεται από τις συριακές δυνάμεις του Ασάντ και τους Ρώσους συμμάχους με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς να έχουν αφήσει πίσω εκατοντάδες νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες.  Την προηγούμενη εβδομάδα η Unicef ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 100 παιδιά είχαν σκοτωθεί στη νέα πολιορκία του Χαλεπίου και ο αριθμός έχει από τότε αυξηθεί.

Η εκεχειρία μιας εβδομάδας που είχαν συμφωνήσει ΗΠΑ και Ρωσία, κατέρρευσε  πριν της ώρας της όταν κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα κόμβοι των Ηνωμένων Εθνών που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο πολύπαθο Χαλέπι.  Από τότε βόμβες - βαρέλια αλλά και πυρά φωσφόρου και διασποράς πέφτουν πάνω από τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας προκειμένου να αναγκάσουν τον άμαχο πληθυσμό να παραδοθεί, 
πριν ξεκινήσει χερσαία επέμβαση στην περιοχή.

Η Bana και η μητέρας της έχουν επιζήσει… μέχρι στιγμής και χρησιμοποιούν τα social media για να μεταδώσουν το χρονικό της ζωής τους υπό πολιορκία.

Μητέρα και κόρη έχουν ανοίξει λογαριασμό στο Twitter, τον @alabedbana, ο οποίος από τις 24 Σεπτεμβρίου έχει ήδη 4,000 followers. Το πρώτο tweet που η μικρή Bana ανέβασε, τα λέει όλα: «Χρειάζομαι ειρήνη». Μητέρα και κόρη ανεβάζουν στιγμιότυπα από τη ζωή τους κάτω από τη σκιά των βομβών και εικόνες από τη σφαγή στην πόλη τους, με λίγες αισιόδοξες εικόνες της Bana να ζωγραφίζει με τους φίλους της να διακόπτουν τη ροή ειδήσεων  τρόμου. Οι αναρτήσεις είναι στα βασικά αγγλικά ενός παιδιού που προσπαθεί να εκφράσει τα όσα ζει, ενώ της μητέρας της είναι πιο ρητορικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου