Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Τύπος και Λογοτεχνία στα Χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης

Η έκθεση «Τύπος και Λογοτεχνία στα Χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης 1941-1944» πραγματοποιείται για τέσσερις ημέρες στο Μετρό του Συντάγματος, ξεκινάει από σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, με αφορμή την 72η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, στις 12 Οκτωβρίου 1944, όταν ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης υπέστειλε την σβάστικα από τον ιερό Βράχο.


Η έκθεση διοργανώνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και στο σύνολό της παρουσιάζει το αρχειακό υλικό από τη συλλογή Γεωργίου Δολιανίτη.

Το αρχειακό υλικό, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες, περιλαμβάνει 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής.


Είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας του μέλους του ΕΣΔΟΓΕ, σχολάρχη Γ. Δολιανίτη προκειμένου να διασωθούν τα πρωτότυπα των εντύπων που συνθέτουν το εύρος των αγωνιστικών αλλά και των πολιτιστικών και ιδεολογικών αναζητήσεων του ελληνικού λαού, στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης.

Ανάμεσα στα έντυπα περιλαμβάνεται άφθονο και σε πολλές περιπτώσεις λησμονημένο υλικό τεκμηρίωσης για τα δεινά και τις καταστροφές που υπέστη ο ελληνικός λαός εξ αιτίας του πολέμου και της κατοχής.

Ακόμα υπάρχει υλικό από το έπος 40-41 , αλλά και τεκμήρια από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση θα βρει κανείς ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις καταστροφές, όπως η Έκθεση Καραδήμα «Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωρία’», κρατική έκδοση του 1946.

Επίσης το κλασικό έργο του Δοξιάδη που με παραστατικό τρόπο συγκέντρωσε της συνέπειες του πολέμου σε ένα Λεύκωμα που μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά και στα ρώσικα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχει επίσης προγραμματιστεί μία εκδήλωση Μνήμης, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, (στις 11π.μ.), που θα τιμήσει τον αγωνιστικό και πνευματικό οργασμό της κατοχής, έτσι όπως εκφράστηκε με τα εκατοντάδες σχετικά έντυπα και λογοτεχνικά βιβλία της περιόδου 1941-1944.

Η έκθεση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή τις 16 Οκτωβρίου (από 10.30 έως 20.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου