Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Τριβές, απολογισμός και... επανεκλογή Τσίπρα


2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Οι σχεδόν 3.000 σύνεδροι που θα συμμετάσχουν από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να προχωρήσουν σε απολογισμό της δράσης του κόμματος και της κυβέρνησης, να σχηματίσουν τους προγραμματικούς άξονες και να εκλέξουν τον πρόεδρο και τα συλλογικά κομματικά όργανα.

Οι εργασίες ξεκινούν στις 17.00 με την προσέλευση των συνέδρων, ενώ μετά την εκλογή του τιμητικού προεδρείου και την εισήγηση του γραμματέα, Πάνου Ρήγα, θα ακολουθήσει (20.00) η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Εκ μέρους των προσκεκλημένων εκτός Ελλάδας, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν, και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού. Ύστερα στους συνέδρους θα απευθυνθούν οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων που έχουν προσκληθεί.


Σε σύγκριση με το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά έχουν αλλάξει, όπως αναφέρουν πηγές από την Κουμουνδούρου: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, με ικανό κυβερνητικό έργο (και άρα δύναται να κριθεί για αυτό), με μια συμφωνία με τους εταίρους, με το παράλληλο πρόγραμμά του να υλοποιείται βήμα -βήμα.

Τούτων δοθέντων, η θεματολογία στο 2ο Συνέδριο αναμένεται να είναι εξαιρετικά πλούσια: Οι σχέσεις κόμματος -κράτους -κυβέρνησης. Ο κομματικός προγραμματισμός που δεν ταυτίζεται με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Η συζήτηση για τα Δικαιώματα, την Αυτοδιοίκηση και το Συνδικαλισμό. Η συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση και την Εκπαίδευση.
Νέος γραμματέας

Με τον Αλέξη Τσίπρα να φαντάζει σχεδόν σίγουρο πως θα επανεκλέγει στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η διαδικασία εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξουν ξεχωριστές λίστες.

Λόγω του γεγονότος αυτού, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, καθώς εντός των τάσεων εμφανίζονται και ακόμα μικρότερες ομαδοποιήσεις.

Για τη θέση του γραμματέα μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί άλλη διαθεσιμότητα πέραν του νυν, Πάνου Ρήγα.

Διαφορετικές τάσεις

Στους συνέδρους απευθύνονται οι τρεις βασικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα κείμενα συμβολής που έχουν καταθέσει.

Ξεκινώντας από την Ενωτική Κίνηση και με δεδομένους τους παρόντες συσχετισμούς δύναμης που «πρέπει να αλλάξουμε», υποστηρίζει: «Εφαρμόζουμε πολλά θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την καταπολέμηση της ανεργίας, την επιβολή της ισονομίας και της ισοτιμίας. Δυστυχώς, εφαρμόζουμε και μέτρα που κινούνται εκτός του προγράμματός μας, τα οποία είναι απόρροια της συμφωνίας του Ιουλίου '15. Ακόμη και γι αυτά, δίνουμε τη μάχη για αναλογικότερη επιβάρυνση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια».

PDF iconΕνωτική Κίνηση

Η Ενωτική Κίνηση, μεταξύ άλλων καταθέτει 12 προτάσεις «για ένα ‘μάχιμο' ΣΥΡΙΖΑ», με στόχο «ένα Κόμμα ‘αναβαπτισμένο'».

PDF icon53+

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι 53+ είναι το «πάση θυσία στην κυβέρνηση», ερώτημα στο οποίο η εν λόγω τάση απαντά ως εξής: «Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό.

Να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς. Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά
στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Και η συγκεκριμένη αναφορά των 53+ καταλήγει: «Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

PDF iconΠλατφόρμα 2010

Τέλος, στην Πλατφόρμα 2010, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Το μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα που θέλουμε να οικοδομήσουμε, είναι ένα τολμηρό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικών μετατοπίσεων και αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με εμβάθυνση του δημοκρατικού και οικολογικού προτάγματος, με ανάσχεση της ανοδικής δυναμικής της ακροδεξιάς, με ρηγμάτωση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει η Πολιτική την πρωτοκαθεδρία έναντι της Αγοράς, σε ένα πλαίσιο όπου η κάθε μία θα παίζει διακριτό ρόλο. Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη Αριστερά, με αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, που δημιουργεί απασχόληση, μειώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζοντας το μέλλον των νέων γενιών», είναι η πρόταση της Πλατφόρμας 2010.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Πέμπτη 13.10.16

17:00-19:30  Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων
19:30-19:45  Έναρξη 2ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο
19:45-20:00  Άνοιγμα εργασιών από τον  Γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα
20:00-21:00  Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα
21:00-22:00  Χαιρετισμοί
Πιερ Λοράν (Πρόεδρος ΚΕΑ)
Άντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας  της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ)
Εκπρόσωποι  ελληνικών Κομμάτων

22:00  -  22:30  Ημερήσια Διάταξη
Συγκρότηση Προεδρείου
Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης
Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού
Τέλος Εργασιών
Παρασκευή 14.10.16

09:00 -15:00
Η Αριστερά στον 21ο αιώνα Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον)

Ομιλίες Συνέδρων

15:00 – 21:00
Το Κόμμα Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ

Ομιλίες Συνέδρων

21:00    -  Λήξη Εργασιών

Σάββατο 15.10.16

09:00 – 09:30  Έναρξη - Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής
09:30 – 15:30 Προγραμματικές αιχμές Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ
Ομιλίες Συνέδρων

16:00 Κείμενο Θέσεων - Πολιτική Απόφαση – Τροποποίηση Καταστατικού - Ψηφοφορίες
21:00 Λήξη Εργασιών
Κυριακή 16.10.16

10:00-17:00
Εκλογή Προέδρου
Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής
Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου