Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες στα Γιάννενα εν μέσω μετασεισμών-TVXS

Για δεύτερο βράδυ οι κάτοικοι των Ιωαννίνων ξενύχτησαν μέσα στα αυτοκίνητα τους, σε πλατείες και δρόμους, καθώς η Ήπειρος συνεχίζει να χορεύει τον χορό των Ρίχτερ μετά τον σεισμό 5,3 βαθμών της Παρασκευής. Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα δικαστήρια της περιοχής.


Ένας νέος ισχυρός μετασεισμός 4,3 βαθμών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ  της Κυριακής, τρόμαξε και πάλι τους Γιαννιώτες, βγάζοντας του έξω από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από προχθές το βράδυ στην περιοχή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση και οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι αποτελεί θετικό γεγονός το ότι σημειώνονται μετασεισμοί, καθώς εκτωνόνεται η σεισμική ενέργεια.


Προληπτικό λουκέτο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες καθώς και τα δικαστήρια, για προληπτικούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα  το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Να σημειωθεί, άλλωστε, πως την Κυριακή αναχώρησαν από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο.

Επίσης, οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Έκκληση για ψυχραιμία

Επίσης, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε  το πρωί της Κυριακής προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, ζήτησε από τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

Σεισμός και στη Σάμο

Στο μεταξύ ο Εγγέλαδος ξύπνησε και στη Σάμο. Ασθενής σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα στις 04:30 τα ξημερώματα.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ ΒΒΑ της Σάμου, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Από τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου