Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ...


Εκλογές ΠΑΣΟΚ
Μπροστά σε κρίσιμο δίλημμα είναι πιθανό να βρεθούν πολύ σύντομα τα μέλη και οι οργανωμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με...
καλά πληροφορημένες κομματικές πηγές, σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ιστορικό Κίνημα που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στη βάση του για να αποφασίσει την ίδια του την τύχη.

Αν δηλαδή θα συνεχίσει να πορεύεται με αυτονομία και με τα όργανά του μέσα στο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκρίνοντας κατά τον τρόπο αυτόν το μοντέλο λειτουργίας ενός πολυκομματικού ομόσπονδου φορέα ως λύση για τη μετεξέλιξή του.

Ή αν, αντιθέτως θα αυτοδιαλυθεί και θα βάλει τίτλους τέλους στην πολυκύμαντη διαδρομή του στα μεταπολιτευτικά πράγματα της χώρας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συγκρότηση του νέου ενιαίου φορέα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Το έναυσμα για ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα έδωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται με κατάληξη το ιδρυτικό συνέδριο και την εκλογή αρχηγού της νέας ενωμένης παράταξης στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.


«Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα σε εύλογο χρόνο παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα. Πολυκομματικός ή όχι. Στη συνέχεια προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα», είπε η κ. Γεννηματά.

Η επιλογή για εσωτερικές κάλπες κρίνεται από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ως η πλέον ενδεδειγμένη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με την αυτοτελή ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Εναλλακτικά, η απόφαση μπορεί να ληφθεί από το έκτακτο συνέδριο που αποφασίστηκε πρόσφατα και σχεδιάζεται να διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, λένε συνεργάτες της στην «Εφ.Συν.», η διαδικασία θα είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Και συμπληρώνουν ότι για μια τέτοια σπουδαία υπόθεση δικαιωματικά ο τελευταίος λόγος ανήκει στους ψηφοφόρους.

«Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις ερήμην του κόσμου μας. Θέλουμε το νέο ενωτικό εγχείρημα και αγωνιζόμαστε με ειλικρίνεια για να το καταφέρουμε. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε ούτε κινήσεις κορυφής ούτε άλματα στο κενό, διότι μόνο με τη στήριξη της βάσης οι προσπάθειες θα ευδοκιμήσουν», αναφέρουν οι συνομιλητές μας.

Εξάλλου στο ΠΑΣΟΚ έχουν μακρά εμπειρία από «ανοιχτές» ψηφοφορίες. Η αρχή έγινε το 2004 από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εγκαινίασε την εκλογή αρχηγού από το σύνολο των μελών και των φίλων του κόμματος, για να ακολουθήσουν πανομοιότυπες αναμετρήσεις το 2007, το 2012 με την εκλογή Βενιζέλου στην προεδρία και το 2015 όταν τα ηνία ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά.

Η διαφορά ήταν ότι τότε η κάλπη στήθηκε για να αναδειχθεί ο επικεφαλής, ενώ τώρα για να αποφασιστεί αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως αυτόνομος φορέας σε ένα ομόσπονδο σχήμα ή αν θα διαχυθεί στον νέο ενιαίο φορέα που θα προκύψει εκ του μηδενός, όπως περίπου συνέβη στη Γαλλία το 1971 με το συνέδριο του Επινέ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου