Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Sonny Rollins

Sonny Rollins 2011.jpgWalter Theodore "Sonny" Rollins  (γεννηθείς στις 7 Σεπτεμβρίου 1930)  είναι ένας Αμερικανός σαξοφωνιστής τενίστας τζαζ , αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους και σημαντικούς τζαζ μουσικούς.  Σε μια καριέρα επτά δεκαετιών, έχει καταγράψει τουλάχιστον εξήντα άλμπουμ ως ηγέτη και μια σειρά από συνθέσεις του, όπως " St. Thomas ", " Oleo ", " Doxy ", "Pent-Up House" και " Airegin ", έχουν γίνει πρότυπα τζαζ .
 Ο Rollins ονομάστηκε "ο μεγαλύτερος έμπορος αυτοσχεδιασμού".
Ο Rollins γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη σε γονείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες . Ο νεότερος από τα τρία αδέλφια, μεγάλωσε στο κεντρικό Χάρλεμ και στο Sugar Hill , δέχτηκε το πρώτο άλτο σαξόφωνο του σε ηλικία επτά ή οκτώ.  Παρακολούθησε το γυμνάσιο του Edward W. Stitt και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Benjamin Franklin στο East Harlem .
Ο Rollins ξεκίνησε ως πιανίστας , μετατράπηκε σε άλτο σαξόφωνο και τελικά μετατράπηκε σε τενόρο το 1946. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων, έπαιξε σε μια μπάντα με άλλους μελλοντικούς θρύλους τζαζ, Jackie McLean , Kenny Drew και Art Taylor .

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο το 1947, ο Rollins άρχισε να παίζει επαγγελματικά. Έκανε τις πρώτες του καταγραφές στις αρχές του 1949 ως sideman με τον bebop τραγουδιστή Babs Gonzales ( JJ Johnson ήταν ο διευθυντής της ομάδας). Μέσα στους επόμενους μήνες, άρχισε να κάνει ένα όνομα για τον εαυτό του, γράφοντας με τον Johnson και εμφανιζόμενος υπό την ηγεσία του πιανίστα Bud Powell , μαζί με τον trumpeter Fats Navarro και τον drummer Roy Haynes , σε μια τελετή « hard bop ».

Στις αρχές του 1950, ο Rollins συνελήφθη για ένοπλη ληστεία και πέρασε δέκα μήνες στη φυλακή του νησιού Rikers πριν από την απελευθέρωσή του υπό όρους. Το 1952, συνελήφθη εκ νέου για παραβίαση των όρων της υπόθεσής του με τη χρήση ηρωίνης. Μεταξύ 1951 και 1953, καταγράφηκε με τον Miles Davis , το Κουαρτέτο της σύγχρονης τζαζ , τον Τσάρλι Πάρκερ και τον Thelonious Monk . Μια σημαντική ανακάλυψη έφθασε το 1954 όταν κατέγραψε τις διάσημες συνθέσεις του "Oleo", "Airegin", και "Doxy" με ένα κουβεντιωμένο υπό την ηγεσία του Davis που χαρακτήρισε επίσης πιανίστας Horace Silver .

Το 1955, ο Rollins εισήλθε στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο, το Lexington , τη στιγμή που ήταν η μόνη βοήθεια στις ΗΠΑ για τοξικομανείς. [9] Ενώ εκεί παρέθεσε εθελοντικά για πειραματική θεραπεία με μεθαδόνη και ήταν σε θέση να σπάσει τη συνήθειά του με την ηρωίνη, μετά από την οποία έζησε για λίγο στο Σικάγο , κάνοντας σύντομο διάστημα με τον τρουκλέκτη Booker Little .
 Ο Rollins αρχικά φοβόταν ότι η αυτοπεποίθηση θα έβλαπτε τη μουσική του, αλλά στη συνέχεια προχώρησε σε μεγαλύτερη επιτυχία
https://youtu.be/UA2XIWZxMKM  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου