Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Το φυσικό αέριο «πάει» στη Δυτική Μακεδονία -ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΘΑ ΠΑΕΙ!!!

Τα επόμενα βήματα για τη σύνδεση Καστοριάς - Άργους Ορεστικού και τη στήριξη της τηλεθέρμανσης συζητήθηκαν στη συνάντηση ΥΠΕΝ - Περιφέρειας - ΔΕΔΑ

Πρόσβαση στο φυσικό αέριο αποκτά η Δυτική Μακεδονία, με στόχευση την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην περιοχή, αλλά και την αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής που συνεπάγεται η διέλευση του αζέρικου αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Σε χθεσινή συνάντηση για το θέμα του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ) Θ. Τερζόπουλου χαρακτηρίστηκε μεγάλη επιτυχία της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με τον ΤΑΡ η εξασφάλιση δύο εξόδων στη Δυτική Μακεδονία.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις, οι όροι και τα συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού, ενώ ενισχυτικά θα υπάρξει πρόσβαση για τη σταθεροποίηση του συστήματος τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη.

Λύση στο πρόβλημα θέρμανσης

Όπως τόνισε ο υπουργός, “σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ και τον ΔΕΣΦΑ και την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα στη βάση συμφωνηθέντος οδικού χάρτη, προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο πρόβλημα θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας”.

Ο Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στο πολύ θετικό μήνυμα από την αλλαγή στη διακρατική συμφωνία με τον ΤΑΡ, ώστε να υπάρχουν δύο σταθμοί απομάστευσης (φυσικού αερίου) στην Περιφέρεια -καθώς αρχικά υπήρχαν δύο, πλην της Δ. Μακεδονίας- και πλέον τα επόμενα βήματα είναι πιο συγκεκριμένα και στοχευμένα με τις προσεγγίσεις βιωσιμότητας, οι οποίες δείχνουν ότι “άμεσα η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό, ως ενιαίος ιστός με το Μανιάκι, θα πάρουν φυσικό αέριο και ταυτόχρονα θα απαντήσουμε και στα ζητήματα της μεικτής καύσης και στα εργοστάσια της ΔΕΗ αλλά και της υποστήριξης των τηλεθερμάνσεων όπου χρειάζεται και απαιτείται”.


Διαβεβαίωσε τέλος ότι “τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα τους διαθέσουμε σε αυτό το αγαθό, ώστε να αποκαθίστανται αδικίες και να ιεραρχούνται πρωτίστως οι ανάγκες των πολιτών”.

Ανάπτυξη δικτύων διανομής

Ο Θ. Τερζόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση για την ανάπτυξη δικτύων διανομής στις ανωτέρω πόλεις (στο πλαίσιο και του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ), έργο που φαίνεται βιώσιμο και απαντά και στον στόχο της εταιρείας για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και την παροχή αναπτυξιακής δυνατότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα, πρόσθεσε, θα μπορέσουμε να τα σχεδιάσουμε και να δούμε το κόστος τους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο, σημείωσε, θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας στην Περιφέρεια, προκειμένου το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει να μπορέσει να καλυφθεί από πόρους του ΠΕΠ της Περιφέρειας, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθεί αίτημα για χαμηλότοκο δανεισμό από επενδυτική τράπεζα. Πρόθεσή μας, κατέληξε, είναι, όταν ο ΤΑΡ θα έχει το αέριο, να είναι έτοιμα τα δίκτυα, προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές.

Α.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου