Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ο πρώτος δίσκος των Pink Floyd έγινε 50 χρόνων

Περισσότερο και από εκείνη ενός δίσκου, θα μπορούσε να είναι η επέτειος ενός ονείρου. Όπως και να το δεις κανείς πάντως, φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τότε που ένας αγγελικός ποιητής με το όνομα Σιντ Μπάρετ, αφού είχε ανακαλύψει το LSD, αφού είχε ανακατέψει δυο σκοτεινούς bluesmen που λέγονταν Πινκ Αντερσον και Φλόιντ Κάνσιν κι αφού είχε δει στα οράματά του ότι η μουσική μπορούσε να είναι εκείνος ο μαγικός καθρέφτης που οδηγεί σε άλλες διαστάσεις, κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματός του.

Ο δίσκος λεγόταν «The piper at the gates of dawn». Ονομα και πράμα. Ενας μαγικός οργανοπαίκτης που τριγυρνούσε στις πύλες της αυγής και ασκούσε μια ακαταμάχητη έλξη ξεκινώντας από το Astronomy domine, έναν ήχο που έμοιαζε με εκείνον των σημάτων ενός τηλεγράφου μορς που έρχεται από το διάστημα για να ακολουθήσει το κύμα ενός πειραματισμού. Η ηχογράφηση έγινε ασφαλώς στη Γη. Και κάπου εκεί, σε ένα διπλανό στούντιο, οι Beatles δούλευαν το δικό τους Lovely Rita.


Ηταν μια τέχνη, γράφει η Repubblica, χωρίς συμβιβασμούς. Γι’ αυτό τον λόγο και μόνο αυτή είναι η επέτειος ενός ονείρου. Εκείνος ο πρώτος δίσκος των Pink Floyd ενσάρκωνε τη μουσική τους ελευθερία, την επιθυμία τους να προσθέσουν στη μουσική θορύβους, φωνές, ηλεκτρονικούς ήχους. Εκείνος ο πρώτος δίσκος ήταν ουσιαστικά η μοναδική δουλειά του Σιντ Μπάρετ. Αλλά ο σπόρος είχε πέσει. Και τα υπόλοιπα μέλη των Pink Floyd, παρά την απουσία του Μπάρετ, έπιασαν το νήμα ακριβώς από ‘κει για να εκτοξεύσουν τη μουσική τους στη σφαίρα μιας αληθινά άλλης διάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου