Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

O Αλιβιζάτος για το πρώτο debate και τους 300.000 ψηφοφόρος

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΩρα debate για την Κεντροαριστερά. Στις 10 μ.μ. στο Action 24, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα θα έχουν την πρώτη τους τηλεμαχία εν όψει των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου. Ή για να είμαστε ακριβείς σχεδόν όλοι. Από το κανάλι προσεκλήθησαν επτά υποψήφιοι καθώς, όπως εξηγήθηκε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσουν σε ένα στούντιο και οι 10. Ετσι την πρόσκληση για την παρθενική τηλεοπτική αναμέτρηση αυτού του προεκλογικού αγώνα έλαβαν οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης. Και πάλι δεν θα είναι όλοι. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι στο νοσοκομείο. Και η κυρία Γεννηματά αρνήθηκε να συμμετάσχει επικαλούμενη την απόφαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου για μόνο δύο debates και αυτά σε ύστερη φάση. Το πολιτικά ατυχές, τουλάχιστον για την κυρία Γεννηματά, είναι ότι και αυτό το αποψινό debate έλαβε την «ευλογία» του Νίκου Αλιβιζάτου….

Ο διακεκριμένος συνταγματολόγος έκανε το βράδυ της Τετάρτης την πρώτη του τηλεοπτική παρέμβαση από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για τις εκλογές ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Μίλησε στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά στο Action24 για τις εκκρεμότητες, τις διαδικασίες και τους στόχους και παράλληλ α ευχήθηκε στο κανάλι κάθε επιτυχία για το εγχείρημα να βάλει τους υποψήφιους απέναντι και να αρχίσει επιτέλους η συζήτηση επί των πολιτικών θέσεων (και όχι πια επί των διαδικαστικών).


«Ειλικρινά εύχομαι κάθε επιτυχία στο αυριανό σας debate» είπε ο κ. Αλιβιζάτος, για να συμπληρώσει: «Μακάρι να υπάρξουν και άλλα κανάλια που θα σας ακολουθήσουν. Από τη δική μας Επιτροπή θα διοργανωθούν δύο debates, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία. Ελπίζουμε και σε ένα τρίτο που δεν είναι σίγουρο. Συντονιστής θα είναι ο Παύλος Τσίμας», σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος.

Η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής τοποθετήθηκε και επί άλλων ζητημάτων:

Για τις λίστες των ψηφοφόρων

«Οποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά, όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, θα μπορεί να ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Αυτό έχει ληφθεί ως απόφαση από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορεί επειδή κάποιος πάει να ψηφίσει να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος. Δεν μπορεί να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό ως μέλος ενός κόμματος».

Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι κάποιος μπορεί να θέλει να ψηφίσει την κυρία Γεννηματά αλλά βγαίνει ο κ. Καμίνης, «μπορεί μετά να μη θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό το κόμμα», είπε.



Για τις διαφορές μεταξύ των υποψηφίων

«Θεωρώ πολύ θετικό να έχουν διαφορετικές απόψεις οι υποψήφιοί μας έστω και αν πρόκειται να γίνουν μέλη του ιδίου κόμματος. Ας ξέρει ο κόσμος ότι ψηφίζει Καμίνη, ή Θεοδωράκη ή Πόντα για έναν συγκεκριμένο λόγο, γιατί τις συγκεκριμένες θέσεις. Σε ένα χώρο που υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις είναι ουτοπία ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα γίνει χώρος αγγέλων. Αυτά που ενώνουν τους υποψηφίους μας θα είναι περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν».

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Αν μπαίνει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με ιδιαίτερη έμφαση για κάποιους, είναι για τους Ελληνες του εξωτερικού. Το θέμα έχει παραμεριστεί, το έχουμε στείλει στους υποψηφίους για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δυστυχώς όμως δεν έχει προχωρήσει η σχετική συζήτηση. Φάγαμε έναν μήνα γι’ αυτήν τη συζήτηση και ο κόσμος κουράστηκε. Καθυστερήσαμε όλα τα άλλα, έχουμε πέσει με τα μούτρα για να κάνουμε τις πιο άψογες εκλογές που μπορείτε να φανταστείτε με ανθρώπους που δεν είναι κανενός. Αυτό προέχει. Εμείς πάντως, έχουμε προγραμματίσει γύρω στα 80 κέντρα για να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού».

Για την προσέλευση του κόσμου

Στην υποθετική ερώτηση τι θα γίνει με τους αρχηγούς αν μετά την εκλογή ενός αντιπάλου τους δεν συμμετάσχουν στο σχήμα, ο κ. Αλιβιζάτος επικαλέστηκε τον δεσμό που θα συνιστά η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. «Η δικηγορίστικη απάντηση είναι ότι έχουν δεσμευθεί όλοι πως θα συμμετέχουν στο νέο κόμμα. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει αν θέλει ο καθένας να τραβήξει τον δρόμο του να τον τραβήξει. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν η προσέλκυση του κόσμου θα είναι μεγάλη ή μικρή και εξ αυτού του λόγου κάποιος θα θελήσει να φύγει», είπε.

Και ερωτώμενος για τον εκτιμώμενο αριθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων, ο κ. Αλιβιζάτος είπε:

«Εχουμε στις 30.000 υπογραφές, που είναι οι υπογραφές υποστήριξης των υποψηφίων. Αυτή είναι η αφετηρία. Αν μείνουνε κάτω από τις 100.000 θα είναι αποτυχία, αν περάσουμε τις 100.000 θα είναι επιτυχία αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία αν πλησιάσουμε τις 300.000 -όπως θέλω να πιστεύω- θα είναι θρίαμβος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου