Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Το παρασκήνιο της επίθεσης Μητσοτάκη – Μαρινάκη στον Καραμανλή-TVXS

Τα πρώτα χρόνια της αφωνίας του (του Κώστα Καραμανλή), όλοι εκτιμούσαν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του να αρθρώσει έστω και μία σοβαρή εξήγηση για το πώς οδηγήθηκε επί των ημερών του η χώρα στη χρεοκοπία. Τώρα, όμως, είναι προφανές ότι ο «άφωνος» Καραμανλής στοχεύει στον καθολικό εξαγνισμό του μέσα από την προεδρική εκλογή του 2020. Με δεδομένο τον ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αντιπολιτεύεται αλλά συνεργάζεται εμμέσως μαζί του, και με πιο δεδομένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει δεμένα τα χέρια, λογικό είναι να πιστεύει ότι διά περιπάτου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γιατί όχι άλλωστε; Στην Ελλάδα όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμη και αυτό. Θα είναι ένα απτό δείγμα της επιτυχίας του να καταστήσει την αναξιοκρατία και την τεμπελιά ως το απόλυτο προσόν για οτιδήποτε…»
Το απόσπασμα είναι από το χθεσινό άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στα «ΝΕΑ». Και αποτυπώνει μια θεωρία που μόνον νέα δεν είναι, την γνωστή θεωρία της «υπόγειας συμμαχίας Τσίπρα – Καραμανλή». Είναι όμως νέα η ένταση με την οποία οι φίλιες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δυνάμεις επιτίθενται στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ.

Μητσοτάκης κατά καραμανλικών

Και το καίριο ερώτημα είναι εάν αυτές οι «φίλιες δυνάμεις» - εν προκειμένω το μιντιακό συγκρότημα Μαρινάκη – εξαπολύoυν την, μετωπική πλέον, επίθεση αυτοβούλως ή «κατ΄εντολή» Μητσοτάκη.



Η απάντηση που δίνουν, αυθορμήτως, οι γνώστες των όσων διαδραματίζονται στο – θυελλώδες – παρασκήνιο της συντηρητικής παράταξης κλίνει ευθέως προς την δεύτερη εκδοχή. Τα μηνύματα του τελευταίου διαστήματος, άλλωστε, δείχνουν καθαρά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση του μεγάλου ξεκαθαρίσματος εντός του κόμματος με «τιμητικές αποστρατείες» κορυφαίων καραμανλικών στελεχών (όπως η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη για την ευρωβουλή), με αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια ισχυρών παραγόντων που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό (π.χ. Μαρκογιαννάκης), αλλά και με συνεχείς διαρροές περί «δυσφορίας» της ηγεσίας της ΝΔ για την σιωπή Καραμανλή στην προσέγγιση στενών συνεργατών του και πολιτικών του φίλων (όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Ευάγγελος Αντώναρος) με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρόλος των ΝΕΩΝ και του Μαρινάκη

Πίσω από αυτή την επιχείρηση, όπως εκτιμούν τουλάχιστον παλαιά και έμπειρα στελέχη της ΝΔ, δεν βρίσκεται μόνον η επιδίωξη Μητσοτάκη να ελέγξει το κόμμα, να δημιουργήσει τους δικούς του μηχανισμούς και να βάλει προσωπική σφραγίδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Βασική του επιδίωξη – κι εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος του ομίλου Μαρινάκη και της αρθρογραφίας τύπου «ΝΕΩΝ» - είναι η αποδόμηση και η «απονομιμοποίηση» του καραμανλισμού.

Κατά τα ίδια στελέχη της ΝΔ, η «απονομομιμοποίηση» αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που στρέφει την συντηρητική παράταξη προς την καθαρή και σκληρή δεξιά, όχι μόνον υιοθετώντας ατζέντα νεοφιλελευθερισμού αλλά εκχωρώντας και την ιδεολογική και πολιτική εκπροσώπηση του κόμματος σε πρόσωπα της άκρας δεξιάς, όπως ο αντιπρόεδρος Γεωργιάδης. Σ’ αυτήν την στροφή, το μετριοπαθές δόγμα του καραμανλισμού θολώνει την εικόνα του αρχηγού της ΝΔ, αμφισβητεί εμπράκτως την σύνδεσή του με την κεντροδεξιά και τον μεσαίο χώρο και απειλεί να του αφαιρέσει κρίσιμες κεντρογενείς δυνάμεις στις επικείμενες εκλογές.

Εξ ου ίσως και η σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται στον Κώστα Καραμανλή ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ, γράφοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Στα όσα απίθανα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή, αναμφίβολα, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα πραγματικό “μετέωρο”, που όμοιό του δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς, όσο κι αν το αναζητήσει στο βάθος των δεκαετιών της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Ακαμπτο. Ακούνητο. Αμίλητο. Μία ασώματος κεφαλή. Ενα δικό μας Ράσμορ. Αυτό το “μετέωρο” έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αλεξάνδρου».

Οι βολές του «σαμαρικού» antinews

Επί των αιτίων, όμως, της σφοδρής αυτής επίθεσης ενδιαφέρον έχει και μια ακόμη – διαφορετική ή απλώς συμπληρωματική – εκδοχή, την οποία παραθέτει σήμερα το antinews.gr, το πολιτικό site που παγίως απηχεί τις θέσεις Σαμαρά. Σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Σε βαθιά εσωστρέφεια οδηγείται η ΝΔ», το antinews υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει τον Καραμανλή επειδή φοβάται πως το καραμανλικό μπλοκ θα τον αμφισβητήσει μετά από μια ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία. Και εξίσου ενδιαφέρον είναι πως υπαινίσσεται ότι ανάλογη επίθεση και επιχείρηση «ξεκαθαρίσματος» μπορεί να υπάρξει μετεκλογικά και κατά της «σαμαρικής» ομάδας.

«Ενώ θα έπρεπε να συνάψει ειρήνη με τον Καραμανλή», γράφει μεταξύ άλλων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το antinews, «ώστε να έχει ένα συμπαγές κόμμα με μεγάλες πιθανότητες να καταστεί αυτοδύναμο στις εκλογές, προτιμάει να πορευθεί με την παράταξη διχασμένη μέσω της λυκοφιλίας με τους σαμαρικούς (είμαστε σίγουροι ότι θα τους αδειάσει κι αυτούς μετά από τις εκλογές) διακυβεύοντας την αυτοδυναμία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, η κόντρα με τους καραμανλικούς έχει φτάσει σε έσχατο βαθμό, καθώς ο Μητσοτάκης έχει και ετοιμάζεται να «κόψει» αρκετούς εξ αυτών από τα ψηφοδέλτια. «Η συγκεκριμένη κίνηση αιτιολογείται από το γεγονός ότι ο Κυριάκος φοβάται ότι εάν δεν φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στις εκλογές οι καραμανλικοί θα τον αμφισβητήσουν, συνεπώς στόχος του είναι να οικοδομήσει μία κοινοβουλευτική ομάδα "μπετό" για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου