Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Ευθύνες για πέντε πολιτικούς στο πόρισμα της Εξεταστικής για την Υγεία

Πέντε πολιτικά πρόσωπα, ένα πόρισμα που θα χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, και ισάριθμες υποθέσεις σκανδάλων και «αμαρτιών» στον χώρο της Υγείας αναμένεται να ανεβάσουν από Δευτέρα το θερμόμετρο της πολιτικής πόλωσης σε εύφλεκτα επίπεδα.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι υποθέσεις της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν», του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και της προμήθειας των αντιικών φαρμάκων και των εμβολίων κατά της γρίπης. Είναι οι τέσσερις υποθέσεις που ερευνήθηκαν επί 18 μήνες στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, η οποία ολοκληρώνει πλέον τις εργασίες της και έως τις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να παραδώσει στην Βουλή το πόρισμα – ή, για την ακρίβεια, τα πορίσματά της καθώς, για μια ακόμη φορά, διαφορετικά είναι τα συμπεράσματα των βουλευτών της πλειοψηφίας και διαφορετικά εκείνα των υπολοίπων κομμάτων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες όμως, την Δευτέρα η πλειοψηφία θα παραδώσει στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής τα συμπεράσματά της για μία από τις τέσσερις υποθέσεις, εκείνη που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν», στα οποία φέρονται να διαπιστώνονται ευθύνες του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάκη Βορίδη κατά την θητεία τους στο υπουργείο Υγείας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο πόρισμα της πλειοψηφίας διαπιστώνονται επίσης ευθύνες του Αδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Μάριου Σαλμά για τις υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τις προμήθειες των αντιικών και των εμβολίων της γρίπης.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς, ενώ η αντιπαράθεση φορτίστηκε περαιτέρω και από σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία – δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ – θα προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα συγκεκριμένα πρόσωπα.


Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησαν «περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», επιβεβαιώνοντας πάντως ότι πρώτο σκέλος του πορίσματος θα δοθεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής το πρωί της Δευτέρας. «Για τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν τα συμπεράσματα του πορίσματος με δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες, συστήνουμε περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πηγές με γνώση των έως τώρα ευρημάτων της έρευνας λένε επίσης ότι ουδεμία απόφαση είναι προειλημμένη και πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σ’ αυτήν την φάση τουλάχιστον. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν μπορεί να αποκλειστεί είτε για το σύνολο των τεσσάρων περιπτώσεων που ερευνήθηκαν, είτε για κάποιες από αυτές, το πόρισμα να αναπεμφθεί στην Δικαιοσύνη όπως έγινε και στην υπόθεση Novartis. Η κατεύθυνση αυτή είναι η πιθανότερη για αδικήματα που έχουν παραγραφεί, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν εντοπίζονται ενδείξεις και για άλλα διαρκή αδικήματα, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Το δεδομένο πάντως είναι πως τα ευρήματα της Εξεταστικής προοιωνίζονται θερμό πολιτικό Νοέμβριο, με τον σχεδιασμό να προβλέπει ότι, έως την κατάθεση των τελικών πορισμάτων, θα διεξαχθούν τέσσερις ξεχωριστές συνεδριάσεις της Επιτροπής, μία για κάθε υπόθεση, αρχής γενομένης πιθανώς και από την επόμενη εβδομάδα.
Μέχρι στιγμής οι διαρροές έχουν προκαλέσει τις έντονες παρεμβάσεις δύο εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων πολιτικών, του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΚΙΝΑΛ και του Αδωνι Γεωργιάδη από την ΝΔ.

«Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός γιατί ως υπουργός ήμουν αντίθετος τους (με τον ΣΥΡΙΖΑ)  και στη Βουλή είμαι ο πιο επιθετικός – σκληρός, αλλά δίκαιος», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας: «Αυτά είναι τίτλοι τιμής και υπερηφάνειας και με αυτά θα πάω στις εκλογές. Δεν λέω ότι δεν θυμώνω, αλλά σε πολιτικό επίπεδο η τελευταία μου λέξη είναι ότι τους έχω για πρωινό». «Πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα, αλλά η λάσπη δεν μένει για πολύ», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, προεξοφλώντας επίσης ότι «αυτό το πόρισμα που ακούτε αποκλείω να καταλήξει σε Προανακριτική για την Υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου